Om du årlig sår dine planter selv, eller det er aller første gang du skal prøve: Her får du noen av våre beste råd for vellykket såing.
Er du en av de mange som synes den norske sommeren er vel kort? Sår du plantene inne, kan du få mye lenger sesong å høste i løpet gjennom sommeren. Dette kaller vi forkultivering, og formålet er å gi plantene et forsprang på sommeren, å gi dem en lengre vekstsesong og lengre periode å bære blomster, frukt og bær. Å se frøene spire i sene vintermåneder og utover våren er merkelig tilfredsstillende, mange som har forsøkt blir avhengige og våren er ikke lenger den samme uten små, lyse spirer i vinduskarmen. Å få et vellykket resultat er imidlertid ikke alltid lett. Her gir vi deg noen av våre beste tips.
Det finnes mengder av frø å få kjøpt, eller du kan høste selv. Likeledes er det et fantastisk stort utvalg av potter, jord og andre redskaper og hjelpemidler. Hva trenger plantene egentlig? For å så vellykket trenger du frø, dyrkingsmedie (f.eks jord), en beholder å ha det i (potte), lys, temperatur og vann.
Frø
Så og si alt som blomstrer produserer frø, men det er langt fra sikkert at frøet vil gi en plante som er lik den som frøet kom fra. Frø er et resultat av kjønnet formering, dvs at det gener fra to planter kombineres. Det kan være spennende å høste frø fra ulike planter i hage og natur, men ønsker du forutsigbarhet er det i mange tilfeller nødvendig å kjøpe frø. Mange av frøene i butikken er såkalte F1-hybrider, dvs at man har kontroll på mor- og farplanter, som gir avkommet gitte spesielle egenskaper. Stemorsplanter vil være et godt eksempel på dette; mange har opplevd hvordan storblomstrende sorter i spesielle farger vil produsere avkom med småblomstret tradisjonelt natt og dag-utseende.
Norge har et spesielt klima, med mye lys og kalde temperaturer utendørs. Det er viktig å være klar over at planter reagerer svært ulikt på dette, og frø solgt i Norge bør være plukket ut med tanke på at nettopp vårt klima skal være ideelt for den aktuelle planten.
Før du begynner å så: Les på frøposen, eller søk på nett hva slags forhold planten du skal dyrke foretrekker. Det finnes frø som spirer så fort de kommer nær fuktighet og/eller varme, men det finnes også frø som spirer når de utsettes for lys, har vært gjennom en vinter (frosset, gjerne over en periode), som trenger ekstrem varme (som en skogbrann) – og enda flere ulike faktorer. Det finnes frø som bruker flere måneder på å spire, og de som klarer seg med timer – og ikke minst er det forskjell på hvor stor andel av frøene som spirer. Det er dette vi kaller spireprosent. Datostemplingen på frøposer indikerer vanligvis hvor lenge produsenten kan garantere spireprosent som angitt på posen. Det er sjelden grunn til å kaste eldre frø, som regel har bare spireprosenten blitt lavere.
Jord, eller vekstmedie
Vi gartnere kaller ofte jorden i potten for vekstmedie. Grunnen til det, er at det slett ikke alltid trenger å være jord involvert. Vekstmediets fremste oppgave er å støtte frøet, gjøre det mulig å oppnå et flott og velfungerende rotnett, og holde på fuktighet og næring. Såjord er som regel en lett, finfordelt jordblanding med lite næring, perfekt for den lille plantens første uker. Ofte vil denne bestå av fin torvjord og mye sand. Unge røtter kan bli svidd hvis de får for mye næring, og de vil fort kunne drukne hvis jorden holder for godt på fuktigheten. Samtidig har de liten rekkevidde og det er viktig at fuktighet er tilgjengelig der den ferske roten utvikles. De fleste planter er såkalte tofrøbladet. Det kommer du til å se på den lille plante – enten har den ett blad, slik som gress og mais, eller to små blader, slik som tomat og stemor. Når de små plantene har fått et bladpar i tillegg til, er det tid for prikling – omplanting til større potte med grovere og mer næringsrik jord.
Potte
Frø og spirer er lite forfengelige. Velg gjerne lekre potter og krukker hvis du liker det, men frøplantens basisbehov ikke er så store, du kan så i nesten hva som helst – så lenge det kan holde på vekstmedie, tillater vanning og har hull i bunnen slik at overflødig vann kan renne ut. Druebeger, melkekartonger med hull i bunnen og potter av mange slag kommer til å fungere fint, pass bare på at de er grundig gjort rene. Bruker du potter av porøse materialer, slik som eggekartonger og dorullhylser, er det viktig å være ekstra oppmerksom på fuktigheten, da de ofte kan trekke vann vekk fra jorden og gi plantene litt krevende forhold.
Fordelen med potter som løser seg opp i jord er at du kan plante hele planten med potten på når du skal plante om eller ut.
Skriv gjerne på potten hva du har sådd, eller lag små skilt som forteller hva det er i potten; alle erfarne såere vil fortelle det at innholdet i potten er vanskelig å huske i lengden!
Vann
Minst like mange spirer drukner som tørker ut. Små spirer har lite rotsystem og er prisgitt den fuktigheten som er i nærheten av sin egen rot. Prøv derfor å ha en jevn struktur i vekstmediet, og bruk gjerne en større potte med flere frø, fremfor mange bitte små. Små potter gjør utplanting og prikling noe enklere, men krever mer nøyaktig vanning. Pass på at jorden er fuktig, men ikke våt, når du sår, og dusj gjerne overflaten etter at du har lagt frøene i jorden. Å vanne er sjelden lurt på dette stadie, da frøene fort flyter sammen og ligger alle sammen på et sted i potten. Det kan lønne seg å dekke potten med frø med plast, slik at fuktigheten blir jevn og jordskorpen myk å bryte gjennom for spiren. Pass imidlertid på å stikke hull i plasten når frøene spirer, slik at ikke luften blir for fuktig og luftkvaliteten dårlig.
Når skal man så?
Noen planter vokser fort, andre sakte. Skal plantene vokse uten tilleggslys, dvs i vinduskarmen inne, er det ofte lurt å beregne at de skal spires til ca 1. april, da først begynner det å bli nok lys utendørs til at vi kan få fine planter – sår man for tidlig inne blir det for mye varme og lite lys, og planten strekker seg og blir lang og lite egnet for livet ute.
Som en tommelfingerregel bør paprika, chili, stemor og andre sås tidlig, kanskje allerede i januar, mens agurk, gresskar og mais bør sås få uker før temperaturen utendørs der du bor er egnet for utplanting, dette kan være april-mai. Mange sommerblomster kan tenkes å sås i mars. Bruk baksiden av frøposen, og vær ikke redd for å motstå så lenge som mulig – selv om Facebook er full av bilder av grønne skudd i januar er det ikke nødvendigvis lurt å så så tidlig hjemme hos deg.
Temperatur
Perfekt såtemperatur varierer mye. Mange staudefrø er avhengige av frostnetter før de spirer, mens sommerblomster ikke sjelden foretrekker over 20 grader og fuktighet for at spiring skal bli initiert. Å gi en generell regel er dermed umulig, utover å sjekke ditt eksakte planteslag. Ofte, for mange planteslag, får du best spireprosent ved å spire ved høyere temperatur enn planten senere skal vokse, og etter spiring settes planten et sted med mer lys og kjøligere luft.
Prikle
Prikling er det du gjør når du deler små frøplanter fra felles stor potte og planter en eller flere sammen i nye, større potter.
Herding og utplanting
Mange av plantene vi sår skal plantes ut når sommeren kommer. Det er stor forskjell på hva plantene tåler. Agurkplanter kan lett slutte å vokse med 10 varmegrader, stemor kan tåle kuldenetter. Det viktige er at plantene er herdet på forhånd. Herding betyr at de tøffer seg opp mot forholdene som venter ute. Planter som skal ut bør f.eks settes ut på dagtid og tas inn om natten, og beskyttes mot vind/settes i le. Lyset er også mye mer direkte utendørs, så herd gjerne plantene i skyggen.
Nødhjelp
Det er ikke alltid så lett å få det beste resultatet hjemme – det kan være vanskelig for en del planter å bli flotte med de ressurser vi har tilgjengelige innendørs hjemme. Da er det bra å tenke på at det finnes et stadig større utvalg av halvfabrikata, små grønnsaksplanter og blomstrende planter, å få kjøpt ferdige for utplanting. Et godt råd er å vente med å kjøpe disse til temperaturen utendørs er egnet til utplanting. Spør gjerne på ditt hagesenter hvor lenge planten har vært i butikk, småplanter er følsomme for behandlingen de får og det er viktig å starte med små planter i god hevd.
Utvalget har utviklet seg enormt de siste årene, og det finnes flere titalls ulike grønnsaker, bær, urter og andre spiselige vekster å få kjøpt som unge planter. Pass på at potten er skikkelig merket med plantesort og stell, slik at du kan gi dine unge planter skikkelige forhold når de flytter hjem i din kjøkkenhage, i dine krukker eller potter.