Årlig produseres det store mengder blomster og planter både for inne- og utendørsbruk i Norge. Alle blomster og planter vi bruker i Norge kan produseres her, og i denne artikkelen ønsker vi å viser litt av alt som foregår hos norske gartnere.

 

Planteskole, produksjon av busker

Bildet viser en norsk planteskole. Planteskole er navnet på gartnerier som produserer busker, stauder og trær til utendørs bruk. Det er mange fordeler med å velge norske planter, les mer om det her. For busker, stauder og trær vil en av de største være at plantene allerede er tilvendt norsk klima, og derfor lettere vil overleve gjennom årstidene. Den norske gartneren har valgt ut sorter som er egnet for å vokse i Norge – klimatiske forskjeller gjør at det er en prosess å velge riktig.

Store deler av den norske produksjonen blir kjøpt av offentlige anlegg, men mye er også tilgjengelig gjennom hagesentere og butikker som selger blomster og planter. Utvalget er stort, så ofte kan det være lurt å be om å få bestilt det du ikke finner i butikken.

 

Hortensia i veksthus

Hvert år drives det frem planter i gartneriene, slik som hortensia. Plantene har vokst fra stiklinger utendørs, hatt en rolig periode før de får ny «vår» innendørs i gartneriet, der gartneren har spesialtilpasset mengde lys, vann og næring, slik at optimal kvalitet oppnås. Vi snakker med andre ord om lange produksjonsperioder, mange planter er både ett og flere år gamle før du kjøper dem. Det er i grunnen rart plantene er så rimelige som de er, når du forutsetter hvor mye tid og omsorg de har fått fra stikling eller frø og frem til ferdig produkt.

 

 

 

Potteroser børstesPå dette bildet ser vi ferdigvokste potteroser som skal renses og pakkes frem mot levering til butikk. Disse rosene var små stiklinger, dvs biter av plantestilken, for noen måneder siden. De ble stukket i jord, og stelt forsiktig frem til de fikk utviklet et godt nettverk av røtter nede i jorden, noe som er viktig for at planten skal kunne nyttiggjøre seg av vann og næring hjemme hos deg. Ulike planter vokser bedre i ulike typer jord – eller vekstmedie, som vi som gartnere kaller det. Dette er fordi jorden er en blanding av sand, leire, kompost, torv, næring og andre tilsetninger tilpasset det individuelle planteslagets behov. Noen planter, slik som orkideer, vokser i grov bark, asalea har tyngre og tettere vekstmedie, mens julestjerner har en veldig lett blanding som tar godt vare på røttenes behov for luft.

 

 

 

Liten jente i gartnerietNorske gartnere bruker generelt lite kjemikalier til planteproduksjon, selv i intensive miljøer som gartnerier er. Denne lille jenta får være med foreldrene i gartneriet – det ville man ikke gjøre om det var farlig å være der. Gode og trygge arbeidsforhold er svært viktig. Heldigvis har vi i Norge godt etablerte systemer for både lover og kontroll, som er med å sikre arbeids- og produksjonsforholdene.

 

 

 

 

MarihøneBruk av integrert plantevern er svært viktig i produksjonene. Det betyr at man i størst mulig grad benytter naturlige teknikker i planteproduksjonen for å få flotte planter. Dette er snakk om riktig næring, fuktighet, naturlige finder, feller og andre teknikker for å hindre sykdom og skadedyr å etablere seg, og for å fjerne dem hvis det er kommet. Det viktigste er å alltid huske at en sterk plante i god vekst og med god næringsmessig balanse alltid er sterkere, litt som menneskets immunforsvar.