Nordmenn er gode til å pynte grønt i høytidene - og julen er intet unntak. Julestjerna er et like stort julesymbol som juletreet, nissen og grøten, men også mange andre favoritter finner vei til julebordet, vinduskarmen og gavebordet.

Julens topp 5, juleblomster produsert i Norge

  1. Julestjerne – 3,3 millioner
  2. Svibel – 1,3 millioner
  3. Asalea – 0,8 millioner
  4. Ildtopp – 0,7 millioner
  5. Julerose – 100 tusen

Det produseres og selges også en rekke andre blomsterkulturer som vi dekorerer med til jul. Disse fem er blant de mest markante julefavorittene som mange må ha i hus for at julen skal få den rette stemningen. Ferdigplantede grupper inneholder f.eks ofte kombinasjoner av grønne planter og blomstrende planter. I tillegg importeres andre blomsterkulturer.

Norske gartnerier produserer noen av de flotteste juleblomstene – og hvilken bedre gave finnes egentlig, enn frodige, friske, stemningsskapende blomster og planter?

Trender i julemarkedet

Julestemningen kommer med et rikelig utvalg av sesongens fineste juleblomster, forteller OBPs Tove Ladstein

Vi nordmenn liker å tenke nytt, men når alt kommer til alt foretrekker vi å dekorere tradisjonelt. Hele 70% av julestjernene er fremdeles røde, 20% er hvite, og resten er rosa og varianter med fargekombinasjoner og nye farger, slik som de gyldne. Andre røde favoritter kan være begonia, ildtopp og bærplanter.

Advent er for stadig flere blitt mindre synlig, og med det også de lilla blomstene. For mange er imidlertid november blitt en rosa og lilla tid, og dette reflekteres også i blomstene, der de rent rosa julestjernene vi kaller Princettia brukes, lilla og rosa alpefioler, samt saintpaulia i lignende farger og helårstravere som kryssantemum og ildtopp også dukker opp i disse fargene.

Gjenbruk, nygammelt og grønt er klare trender, og vi ser dem også i planteutvalget. Grønne planter skaper fremdeles atmosfæren i mange hjem, og enten man liker dem naturell eller julepyntet, finnes store utvalg av planter og plantedekorasjoner som også er med å sette frisk julestemning. Å pynte andre planter enn den tradisjonelle julegranen til jul er på ingen måte noen forsvunnet trend. Gjennom årene med pandemi ser vi at stadig flere ønsker å ha det friskt og frodig hjemme, og rikelig med blomster og planter skaper liv. Det er lenge siden man kunne tenke seg interiørbilder uten planter, og ingenting tyder på at dette skal snu seg, selv om det nok kan skje at pandemiens voldsomme planteinteresse kan flate noe ut.

Se etter Nyt Norge på dine blomster!

Langt fra alle norskproduserte blomster og planter er merket med Nyt Norge, men du kan være helt sikker på at alle som har merket er produsert i Norge. Selv om stiklingen man starter produksjonen starter med ofte kan være importert, er resten av planten, det meste av verdiskapingen og pakkingen skjedd i Norge. Dermed er plantene sporbare i produksjon, og du vet at du har gjort et trygt valg.

Les mer på Nyt Norges hjemmeside