Levende blomster bør være en del av interiøret i alle hjem, men kanskje har du lyst til å prøve noe nytt?

Den røde fargen er julens, og rødt er uansett en farge alle bør unne seg nå midt i vinteren med lange mørke netter og grå dager. Julestjernen er nordmenns julefavoritt, fulgt av asalea og ridderstjerne/Amaryllis – men kanskje vi skal vurdere noe helt annet og like rødt i år?

Alle blomstene er røde, og alle kan skape den gode, varme hjemmefølelsen. Kanskje er en av disse din alternative røde i år?

Husk å se etter blomster merket med NYT Norge når du handler inn til jul. Da er du sikret at de kommer fra et norsk gartneri.

  • Begonia finnes i fylte, enkle, overveldende og i alle rødnyanser, og bør prøves av nye planteeiere
  • Ildtopp er en favoritt hele året – ikke uten grunn. Få planter takler uøvede eieres stell like godt som ildtoppvariantene!
  • Celosia, hanekam er nok ikke så mye brukt til jul, men den har stemning nok, der den nærmest vibrerer rødfargen ut i rommet
  • Julesangene handler også om jul i sydligere strøk – hvorfor ikke prøve en gnistrende rød hawaiirose/Hibiscus?
  • Potteroser finnes til nesten alle høytider, julen er ikke noe unntak
  • Anthurium, eller flamingoblomst, ser nesten uvirkelige ut med sine blanke røde blomster.

Generelle tips for å lykkes med planter innendørs om vinteren

Vinteren i Norge er lang og mørk, og langt fra ideell for de fleste plantene. Vi kan likevel lykkes godt, så det er vel verdt et forsøk! Det foregår omfattende sortsutvikling i mange land, og dette har gitt oss planter som er sterkere enn for bare få år siden, så legg dårlige erfaringer til siden og ta sjansen igjen!

Lysmangelen er den største utfordringen, så plasser plantene lysest mulig, hvis du ønsker å beholde fargene så klare som mulig, og planten ved god helse. Noen av plantene vil ha godt av akklimatisering hvis de skal stå litt inn i rommet, det vil si at de starter innelivet i vinduskarmen, og flytter innover i rommet etterhvert.

Planter trenger mindre vann når det er mørkere og kaldere. Vær derfor forsiktig ved vanning. Flere blomster har druknet enn tørket inn vinterstid i Norge.

Gjødsel trengs i liten grad for de fleste blomstrende planter. Skal du derimot ta vare på dem for å få nye blomster ved en senere anledning, er det viktig å gjødsle når de kommer inn i ny vekstfase, etter blomstring. Noen planter blomstrer kontinuerlig over lang tid, og disse bør få påfyll jevnlig.

Temperaturen i stuen er sjelden for kald, men vær forsiktig med lufting og trekk. Ekstra viktig om vinteren er det å passe på at plantene du kjøper er godt pakket inn på vei hjem fra butikken, for mange planter er det for kaldt selv uten kuldegrader.