Lag Halloweenstemning med gresskar og blomster

Gresskar og blomster i oransje fargetoner hører med til Halloween-feiringen. Roser, Gerbera, Prydpepper, Calandiva, Ildtopp, Kala, Begonia, Solanum og Krysanthemum er bare noen av blomstene du kan pynte med inne for å gjøre kvelden hyggelig for både barn og vokse. Utenfor døren kan er det fint med en kurv gresskar og prydgress i gyllene bruntoner, eller uthulte gresskar med ansikter. Mange land har ulike feiringer på denne tiden av året, både for å takke for hva jorden gir oss av mat, og for å hedre mennesker som har gått bort. Skikken med å feire Halloween -den hellige aftenen – kommer fra USA. Denne dagen tenner man lykter, og barna kler seg ut og får lov til å gå på dørene for å spørre etter godteri.

Gresskar til dekorasjon og lykter

Det å bruke uthulte grønnsaker som lykter er en gammel tradisjon både i USA og Europa, og gresskar ble et naturlig valg både på grunn av størrelsen og holdbarheten.  Gresskar kan bli enormt store, og i mange land konkurreres det om å dyrke fram det største. Her i Norge er rekorden på 188 kg! Kanskje er det gresskaret som har æren for at fargen som brukes til Halloween er oransje? Generelt er gresskar rike på antioksidanter og vitaminer, særlig A-vitaminer, og mye god mat kan lages av fruktkjøttet.

Har du lyst til å så dine egne Halloweengresskar til våren? Slik sår og steller du gresskarplantene

  • Frøene må såes inne i potter. Ikke begynn for tidlig, vent til etter 17.mai
  • Gresskar tåler ikke frost, så ikke sett ut plantene før frostfaren er over. Andre uken i juni bruker å være passe
  • Siden plantene trenger mye plass, er det best å sette dem direkte i jorden, ikke i krukker. Rankene kan bli opptil ti meter på én sesong!
  • Jorden må være godt gjødslet, siden gresskarene skal vokse veldig mye på noen korte uker.
  • Ut i september er det på tide å høste fruktene. Dette må gjøres før frosten kommer om høsten
  • Det gjør ikke noe om de fortsatt er grønne når de høstes; gresskar kan få moden farge under lagring
  • Lagre fruktene i romtemperatur (ca 20°), ikke i kjøleskap