Primula er en kjær kjenning som kommer i butikkene på den mørkeste tiden av året. De gir oss vårfølelse selv i januar, og alle de forskjellige fargene er et forfriskende innslag nå etter julens røde og hvite blomster. Hemmeligheten med å få primulaen til å trives, er å sette den på det kjøligste stedet i huset.

– Husk også å vanne lite, men jevnt, sier Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Primula er en kjær kjenning som kommer i butikkene på den mørkeste tiden av året. De gir oss vårfølelse selv i januar, og alle de forskjellige fargene er et forfriskende innslag nå etter julens røde og hvite blomster. Hemmeligheten med å få primulaen til å trives, er å sette den på det kjøligste stedet i huset og huske å vanne, sier Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP)

«Den første»

Det finnes mange arter av Primula. De er flerårige, og mange trives godt i hagen. Det er Primula vulgaris som er mest brukt som stueplante, men du finner også f.eks syrinprimula (P. malacoides) og begerprimula (P. obconica) i salg. Blomstene hos disse sitter samlet i kranser, mens hos Primula vulgaris kommer blomstene opp èn og èn fra midten av bladrosetten. Navnet Primula kommer av ordet ”primus” som betyr “først”. Primula kommer opprinnelig fra fjellområder i Europa, Asia og Nord-Amerika.

Nye sorter

Blomstene hos Primula finnes i hele spekteret av farger, fra hvitt til mørk lilla og rødt. De har en mild, god duft som for mange er duften av tidlig vår. -Det er særlig de gule blomstene som dufter, tipser OBP. Blomsterforedlerne jobber hele tiden med å lage nye sorter i enda bedre farger, og med bedre holdbarhet for livet innendørs.

Produksjon

Norske gartnerier produserer over 1,5 millioner primula årlig! Det gjør den til en av de mest populære potteplanter i Norge. Plantene trives ved lav temperatur, og får vokse ved 8-10 grader. Plantene vi kjøper i butikken i januar, kan være plantet i veksthuset allerede i august. Når de får stå så lenge, vil de utvikle seg godt med friske hvite røtter og sterke, tykke blader. 

Primula liker seg best:

  • I et rom som holder 12 -20 grader
  • I et vindu som gir mye lys
  • Når den får jevn vanning
  • Når den får litt gjødsel (halv dose) annenhver uke