Rydd ut jula med hvite, vakre og klassiske potteblomster. OBP gir deg de beste stelletipsene. - Det er forfriskende med alt det hvite etter en intens, rød jul. Snøen gjør det lysere ute, og inne gjør hvite blomster seg godt i kalde januardager.

Du får en fornemmelse av friskhet, sier daglig leder Tove Ladstein. Hun foreslår disse tre plantene for vinterlig glede hjemme.

1. Hvit Primula Hvit primula, syrinprimula, Primula malacoides

Hvit primula er et skikkelig vårtegn og minner oss på at vi går mot lysere tider. Primula kommer av ordet primus som betyr først.
Navnet kler planten godt, da primula er en tidligblomstrende plante, og kanskje for mange den første potteplanten de kjøper i det
nye året. Dette er kanskje ikke den blomsten som står lengst i stuene, til det er det for varmt inne. Til gjengjeld er Primula egentlig  en staude, og klarer du å holde den i live kan du plante den ut når det blir vår. Denne skjønnheten finner du i alle tenkelige farger,
og enkelte sorter har også en deilig, sommerfrisk duft.

Slik steller du Primula:

-Plasseres lyst, men ikke direkte sollys.
-Lar du planten stå kjølig, vil den holde seg lenger. 18-20 °C er passe, men den tåler fint ned mot 10 °C.
-Primula må ikke tørke ut. Hold jorden jevnt fuktig, men unngå at planten blir stående i vann.
-Med mindre du vil ta vare på planten fram til våren, trenger du ikke gjødsle

2. Hvit HortensiaHvit Hortensia

En stor stuehortensia blir et opplagt blikkfang og gir din vinterstue et frodig preg. God kvalitet på blomstene og kort vei fra drivhus tilhjem gjør at plantene får god holdbarhet. Denne kan du ha glede av lenge! Det største utfordringen for en Hortensia er nok vann,når den kommer inn i stuen. Det botaniske navnet er Hydrangea, som nettopp spiller på vannbehovet. Hortsensia er ute enløvfellende busk, og med store blader er det naturlig at den også fordamper vann. Hortensia finner du også i rosa, lilla og blå.

Slik steller du stuehortensia:

-Hortensia vil ha jevn fuktighet. De store blomstene og bladene trekker mye vann, og den bør absolutt ikke tørke ut.
-Hortensia er en ”sulten” plante: gi gjødsel annenhver uke, eller bruk svak gjødsel ved hver vanning.
-Hortensia trives best i et litt kjølig rom, men klarer seg fint i stuen så lenge den får nok vann.
-Planten kan stå lyst, men bør skjermes for sterk sol for å unngå svi-skade på bladene.

3. Hvit SaintpauliaHvit Saintpaulia

– Denne stueplanten er en «stayer» i norske stuer, og det er ikke rart siden det er vanskelig å få en mer lettstelt plante. Som så ofte – Det er lettere å vanne for mye enn for lite. Saintpaulia er kjent for sine små, fløyesmyke blomster som gir et søtt, litt romantisk preg. Etter endt blomstring kan man bare la den står – planten trenger pause – men kommer så med nye blomster.
Saintpaulia finner du i de fleste farger bortsett fra gul – hvit, rosa, rødlilla, blå, og mange sjatteringer og varianter.

Slik steller du Saintpaulia:

– Tenk skogbunn når du steller Saint Paulia. Lett fuktig, men ikke vått, og ikke for mye direkte sol. Plasser denne blomsten i en littskyggefull vinduskarm, og gjerne på litt oasis eller lecakuler, som gir en buffer for vanningen.