Lag plass i vinduskarmen, høstkrukkene og vasen til fargeglade Krysantemum.

Krysantemum har vært en kjent og kjær plante for oss i mange år, og kom som så mange andre planter til Europa fra Asia. I Japan var Krysantemum er keiserlig blomst, også også her i Europa ble den raskt oppskattet. Den ble så populær at det ble arrangert egne utstillingerer for å vise fram alle de forskjellige fargene og formene. Oslo hadde sin egen Krysantemum-utstilling i 1905! Den gangen ble plantene mest brukt som snittblomster, siden sortene som ble brukt hadde lange stilker. I dag produseres det Krysantemum i potte og til snitt i norske gartnerier hele året rundt, men det er på høsten du kan kjøpe de ekstra store og flotte frilandskrysantemumene.

Krysanthemum til krukken, vinduskarmen og vasen

Frilandsskrysanthemum og den Krysanthemumen som vi kan kjøpe til vinduskarmen er veldig like, og de tilhører samme slekt; Dendranthema. Forskjellen mellom dem er at sortene som brukes til Frilandskrysanthemum tåler lavere temperaturer. De kan stå ute i ruskeværet vi ofte har på høsten, og trives bedre ute enn inne. Krysanthemum er også en kjent og kjær blomst til buketter. Disse har lengre stilker, god holdbarhet og har stor variasjon på størrelsen på blomstene. De småblomstrete er perfekte som utfyllingsplanter, mens de storblomstrete vil ha hovedrollen. Prøv de småblomstrete sammen med for eksempel liljer, roser, eller ta opp igjen den runde blomsterformen med hvit Krysanthemum med gult senter og gule solsikker. Bryt formen med for eksempel limegul marikåpe (Alchemilla), den vil understreke de andre blomstene.

Krysanthemum krever lite stell

Krysanthemum vannes når jorden er tørr, og settes så lyst som mulig, da vil knoppene utvikle seg best. Krysanthemum som står inne liker seg ikke over radiatorer, mens frilandskrysanthemum foretrekker å få stå skjermet for de verste regnskurene. Utover dette trenger ikke plantene speiselt stell. Du trenger ikke å gi ekstra gjødsel, siden plantene ikke skal vokse mer i størrelse. Det er ikke så lett å få nye blomsterknopper på Krysanthemum, så når den er ferdigblomstret er det lov å kaste den.