Høsten trenger ikke nødvendigvis være grå og trist, det finnes mange planter som virkelig setter farge på høsten. Både plantens frukter og blader kan være med å gjøre den ellers så triste høsten fargerik og spennende!

Plantenes høstfarge

Plantene inneholder ulike fargestoffer og det vanligste er klorofyll. Om høsten er det større nedbrytning av klorofyll enn nydanning, og dermed forsvinner grønnfargen. Når mengden av dominerende klorofyll forsvinner, blir andre fargestoffer som er tilstede hele året, synlige.

Kalde høstnetter og klare dager

Mange planter har blader som flammer opp i høstgule, bronsegylne, oransje, røde og fiolette farger. Hvor sterke fargene er og hvor lenge de holder seg er avhengig av jordbunnsforholdene og værgudenes humør. Kalde høstnetter og klare dager gir sterkere farger enn grått og overskyet vær. Dette er fordi at solrike, milde dager med stor sukkerproduksjon i bladene etterfulgt av kjølige netter, reduserer transporten/omdanningen av sukkerstoffene. Sukkerstoffene som hopes opp i bladene bidrar til økt produksjon av de røde fargestoffene.

Vi har mange planter som gir en flott høstfarge og disse er også norskprodusert.
Her er noen eksempler:

Bjørkebladspirea (Spiraea betulifolia) får sterkt gule til rustrøde høstblader i tillegg til hvite blomster på forsommeren. Busken blir rundt en meter høy og er en bred og kompakt busk. Busken trives best i sol/halvskygge.

Sibirlønn (Acer tataricum ssp. ginnala) kan bli 3-4 meter høy og er en bredvokst busk med grasiøs vekst. Sibirlønn har gulgrønne, duftende blomster og et friskt grønt bladverk. På høsten får den en lekker skinnende rød høstfarge. Busken trives best i lett jord og med mye sol.

Amerikakornell (Cornus sericea) har mørke røde greiner og grågrønne blader. Busken blir rundt 1,5-2 meter høy og er opprett og bred. Rødkornell er nøysom og vil ikke ha det for tørt og den trives best i sol/halvskygge.

Surbær (Aronia sp.) er en busk med spenstig vekst, blanke blader og meget fin høstfarge. Denne passer til gruppe, skråning, fri hekk og som frittstående fargeinnslag. Planten får hvite blomster i juni og på høsten har den glinsende svarte bær og røde blader. Veksten er først opprett, for så å bli bred og overhengende. Trives i sol/halvskygge.

Hengemispel (Cotoneaster nanshan) har buete greiner, og den kan vokse på toppen av en mur og henge nedover den og i en skråning.

Sargenteple (Malus sargentii) formes oftest som busk, men vi kan skjære bort småskudd og binde opp ett kraftig skudd som stamme. Blomstene kommer i mai og er hvite, fruktene er ildrøde og meget dekorative. Hver frukt er bare 5-8 mm stor, men de sitter i knipper på fem til ti frukter og synes derfor godt i hagen.
Trives på kalkholdig jord, passer som levegg, tåler vind, er fuglevennlig, gir nektar til sommerfugler og bier, har dekorative frøhus og passer til frittvoksende hekk.

Hvitrogn (Sorbus koehneana) får vakre farger om høsten; røde og rødgule blader og hvite frukter. Blomster og frukter kommer på sidegreiner som henger ned fra de opprette hovedskuddene. Hvitrognen kan også formes som et minitre med en til tre stammer og på den måten få plass i de minste hager. Busken modner svært tidlig om høsten og blir 2-4 meter høy.

Les mer om fargerik høst her