Et blomstrende tilfluktssted, et sted å slappe av. Hage og balkong er steder å hvile og hente nye krefter...hadde det ikke vært for frykten mot bladlus, snegler og andre skadegjørere som også er glade i plantene våre.

Hvorfor plante pelargonium?

Pelargonium lider sjelden og er overraskende enkle å ta vare på. De viser sin styrke når andre sommerblomster svikter: varmt og tørt – det er bare deres greie. Dessuten, jo sunnere og varmere sommeren, jo bedre trives pelargonium. Gjennom hele sommeren kommer den med stadig nye blomster. Den er så robust at du må være forberedt på at den vokser seg stor og flott. Selv det fineste snegleværet demper ikke gleden av pelargoniumer fordi snegler unngår de kjøttfulle skuddene og bladene.

Slik holder du din pelargonia frisk

Pelargoniums trenger mye lys og vokser best på et sted med fra halvskygge til knallsol hele dagen. Pelargoniaene er sørafrikanske av avstamming og tolererer derfor mye lys og sol. Pelargonium blomstrer på sitt beste når de blir vannet regelmessig og jorda ikke tørker helt ut, men heller ikke blir for våt. Etter hvert som de vokser, trenger de mer næring, som lettest tilføres med vanningsvannet, hvis du ikke har lagt ved en matpakke i jorden i form av langtidsvirkende gjødsel eller kompost som gradvis gir fra seg næring. Du kan unngå soppsykdommer hvis du fjerner visnende blomster, spesielt etter kraftig regn. En velkommen bivirkning av å gjøre dette er at planten vil blomstre utvikle enda flere blomsterklaser.

Dårlig jord og skitne potter kan spre sykdommer. Rengjør bruktepotter godt før planting. Velg en jord som er porøs, men stabil, og gjerne inneholder næring. Å kjøpe god jord, som ofte koster noe mer, vil lønne seg i form av enklere plantestell resten av sommeren.

Pelargoniums er robuste av natur, men hvis ting skjer som ikke burde, her er fem SOS-tips for de vanligste problemene – helt uten bruk av kjemikalier.

SOS: Hva å gjøre med “vorter” på undersiden av bladene

Ødem vises som korklignende vorter på undersiden av bladet. Disse kan utvikle seg når temperaturen er kjølig og tilførselen av vann er for høy. Planten prøver da å kvitte seg med overflødig vann. Dette fører til at stomata (cellestrukturer i bladoverflaten som regulerer fordampning) brister, og vevet skades. De korkeaktige flekkene er arrdannelse som oppstår når den heles.
Prognose: Ikke pen, men ikke farlig.
Førstehjelp: Plasser planter på et lysere sted og så varmt som mulig, vann etter behov.

SOS: Gule blader

Det er mange årsaker til bleke blader. Mangel på lys er en faktor, det samme er næringsmangel. Også for mye vann kan gi gule blader, fordi roten ikke trives. Spesielt i begynnelsen av sesongen oppstår kaldindusert klorose (det vitenskapelige begrepet for gulende blader) gjentatte ganger. Det oppstår ved temperaturer under 8°C eller når temperaturene fortsatt svinger sterkt tidlig på sommeren.
Prognose: Det ordner seg når det blir varmere ute, eller planten for mer næring.
Førstehjelp: Beskytt planter mot for kalde temperaturer. Gi litt ekstra næring hvis du tror det kan være næringsmangel. Fjern de gule bladene.

SOS: Hva kan man gjøre med flekker på bladene

Hvis gulaktige flekker vises på toppen av bladene og samtidig ringformede, brune sirkler vises på undersiden av bladene, har planten fått pelargoniumrust. Pelargoniumrust er en soppsykdom. Det kan oppstå i sommertemperaturer med høy luftfuktighet. Pelargoniumrust sprer seg utelukkende via vann som spruter på bladene.
Prognose: Planten vil vokse videre, de berørte bladene vil ikke komme seg
Førstehjelp: Fjern de skadete bladene umiddelbart og kast dem i husholdningsavfallet. Flytt plantene til en luftigere plassering, og eventuelt plant dem mindre tett. Unngå vann på bladene.

SOS: Hva skal jeg gjøre hvis planten visner selv om jorda er fuktig

Hvis jorda er fuktig og løvet fortsatt visner, har plantene trolig blitt overvannet. Det er viktig for røttene å kunne drive gassutveksling, og for tett eller våt jord kan hindre dette, og roten skades.
Prognose: Pelargoniumene vil trives igjen når riktig fuktighet igjen inntreffer, hvis den ikke har stått våt for lenge.
Førstehjelp: Ikke vann, og la jorden tørke. Hvis jorden er for tett eller tung kan du blande inn mer porøst materiale, eller skifte noe av jorden.

SOS: Hva skal jeg gjøre med dårlig vekst og svarte fluer?

Svarte fluer som surrer rundt i nærheten av jord kan være plagsomt, men er sjelden skadelig. Noen larver fra fluer kan forårsake problemer, da de gnager på røttene. Fluer og larver trives når jorda er våt og klimaet er varmt og fuktig, så å unngå konstant fuktighet, og særlig øverst i jorden, vil hjelpe (vann nedenfra, om mulig!).
Prognose: Alt skal være bra hvis røttene ennå ikke er skadet.
Førstehjelp: La jorda tørke ut. I tillegg kan du fjerne blomster og knopper slik at planten kan bruke energien til å danne bedre røtter og blader. Vann bare når overflaten er tørr. Du kan også sette opp klissete gule fluefeller for å fange fluer. Biologiske nyttedyr kan hjelpe mot alvorlige angrep.

Pelargonium for Europe

Bakgrunnen for denne artikkelen er samarbeid med organisasjonen Pelargonium for Europa, som er et markedsføringssamarbeid mellom de europeiske sortsutviklerne av pelargonium; Dümmen Orange, Elsner PAC, Florensis/P van der Haak Handelskwekerij, Geranien Endisch, Selecta One og Syngenta Flowers. I dag kjører kampanjen i 22 land.