Et vanlig spørsmål vi får, er om bladene skal fjernes, f.eks på tomatplanter, agurk, stokkroser og sommerblomster.

Skal du fjerne blader på plantene dine? I utgangspunktet er dette ikke nødvendig, og ofte er det uklokt.

Disse bladene bør du fjerne: Epletrær i espalier som portal

  • Syke blader – om det er rustflekker, meldugg eller tilsvarende symptomer kan med fordel fjernes mens angrepet er lite
  • Blader der insekter har lagt egg, eller det finnes larver, kan fjernes. Ofte ser du bare at bladet er krøllet sammen. Plukk et av, og se om det inneholder egg, larver eller spinn
  • Visne blader – mange planter ofrer de nederste bladene hvis de får lite lys, eller planten begynner å bli stor eller gammel. Blader som visner kan fjernes.
  • Gule blader – for inneplanter forårsakes dette ofte av en av to ting. Enten er det mindre lys, slik det blir utover høsten. Da er det lønnsomt for planten å ha færre blader og heller trekke til seg næringen i dem – færre blader gir mindre fordamping og større evne til å overleve en tørr vinter. Gule blader forårsakes også av for mye vanning, også dette er ofte et problem om høst og vinter.

Grønnsaksplanter klar for utplanting i veksthus og kjøkkenhage

Skal du fjerne blader kan de enten knekkes av, hvis de knekker lett, eller de fjernes med en skarp, ren kniv i tørrest mulig vær.

Andre grunner til å fjerne blader:

Å fjerne blader kan også gjøres for eksempel for å endre plantens hormonbalanse. Dette er ingen sikker vitenskap for de fleste hageeiere. Friske blader er viktig for god avling og vekst. Alle vekster du ønsker å dyrke for matens skyld, slik som tomat, agurk og epler, bruker bladene for å danne sukker, gjennom fotosyntesen. Fjerner vi bladene får dermed planten ikke energi til å få søte frukter og velfungerende røtter og andre plantedeler.

Ønsker du å få planten til å sette flere blomster er det ofte tid som er den viktigste faktoren, planten må nå en modenhet for å naturlig sette blomster. Vi kan også regulere gjennom næringen planten får. Nitrogen er viktig for god bladvekst og strekningsvekst, mens nitrogengjødslingen hemmer blomstring. Det er derfor lurt å vente til blomsterknoppene begynner å komme før du gjødsler kraftig. Skal du forsøke å tvinge planten til å sette flere grener og blomster, er det som regel klokere å toppe planten enn å fjerne blader.