Selv den beste sommerferien tar slutt en dag. Du kommer hjem, pakker ut kofferten, fyller kjøleskapet og går ut for å sjekke plantene. Hvis du ikke har vært borte lenge, kan du umiddelbart forlenge ferien med noen avslappende timer på balkongen eller terrassen, fordi pelargoniumene fortsatt vil være i god form, de tåler oftest godt at du er borte. Noen ganger ser de ikke like flotte ut. Disse fem trinnene vil få deg tilbake til drømmebalkongen din.

Kanskje det var litt varmere enn forventet hjemme. Eller våtere. Eller at voldsomt vær har herjet med balkongplantene. Eller naboen glemte å vanne. Det er tusenvis av grunner til at balkongplanter, selv de helt enkle og robuste pelargoniene, trenger litt ekstra kjærlighet etter en ferie. Det skal ikke mye til for å få dem til å se like flotte ut som når du dro.

1. Hvordan ser blomstene ut?

Visnet, regnet på, eller skadet på andre måter? Alt som ikke ser bra ut kan fjernes. Fjerning av blomstene fungerer som en turbo for blomstene. Knekk forsiktig av blomsterstilken ved festet.

2. Hvordan ser bladene ut?

Hvis bladene ser greie ut, trenger du ikke å gjøre mye. Plukk av gule blader, og blader som er råtne eller ser syke ut. Hvis bladene ser dårlige ut vil tiltak avhenge av jordens tilstand.

3. Hvordan er jorda?

Hvis jorda er tørr og kanskje til og med kommer bort fra kanten av beholderen, bør du vanne raskt. Noen ganger er det så lite vann at jorda ikke vil absorbere noe av det. Hvis dette er tilfelle, fyll en bøtte med vann og hold rotklumpen under vann til boblingen slutter. La deretter renne godt av. Hvis jorda er gjennomvåt, er det viktig å helle av alt overflødig vann og la jorden tørke opp. Pelargonia bør ha relativt lite vann.

4. Trenger pelargoniumene dine gjødsel?

Når det er tid for å vanne kan du gjerne blande næring i vanningsvannet. Sommerblomstene, slik som pelargoniumene, vokser og blomstrer mye gjennom en sommer, og trenger mye næring. Etter en stund trenger de ofte mer næring enn det de fikk i jorden når du plantet dem. God næring forlenger blomster og vekst helt til høsten!

5. Er pelargoniumene dine friske?

Til slutt må du se tegn på annet enn at planten er frisk- Har ubudne gjester slått seg ned på pelargoniumene dine i løpet av ferien? Hvis plantene har vært utsatt for mye regn og vann gjennom sommeren bør du også se etter tegn på soppsykdommer, og plukke av eventuelle syke blader og blomster.

Pelargonium for Europa

Artikkelen er en del av markedsføringssamarbeidet Pelargonium for Europa, som er et samarbeid mellom de europeiske sortsutviklerne av pelargonium; Dümmen Orange, Elsner PAC, Florensis/P van der Haak Handelskwekerij, Geranien Endisch, Selecta One og Syngenta Flowers. I dag kjører kampanjen i 22 land.