Amaryllis, med sine store skinnende røde blomster, er en av våre mest kjente og kjære juleblomster. I artikkelen kan du lese hvordan du steller den.

Inni den store løken ligger blomsterknoppene klare til å vokse fram og gi oss de stolte, strålende blomstene på lange stilker. Planten har det norske navnet Ridderstjerne, men er mest kjent som Amaryllis. I tillegg til rødt, finner du Amaryllis i varianter av hvitt, rosa, og polkastripet rødt og hvitt eller rosa og hvitt.  Dette er lettstelte planter som finnes både som potteplante og som snittblomst.

Plant dem selv

Nå finner du Amaryllis ferdig pottet og i knopp i butikken, men du kan også kjøpe løk og plante dem selv. – De store løkene er fulle av næring til den kommende blomsten, de kan til og med blomstre uten jord. Kjøp løk som er faste. Jo større løk, desto flere blomster, er en veiledende regel. Løken har med seg alt planten trenger for å utvikle seg, det er derfor viktig å være forsiktig med vann og næring.

Det tar seks til ti uker etter planting før løken blomstrer for fullt. Kjøp flere løk og plant dem med to ukers forskjell. Når den første er avblomstret vil den neste begynne sin blomstring, og slik har du friske Amaryllis i mange uker. Bruk en stor potte med et dreneringshull og fyll den med pottejord av god kvalitet. La halvparten av løken stikke ut over jorden. Til slutt trykker du jorden godt fast.

Stell av Amaryllis

Amaryllis vil ha det lyst og varmt (20º ), da utvikler blomsterstilkene seg best. Gi lite vann fram til stilkene har sluttet å vokse og blomsterknoppene blir synlige. Når knoppene begynner å vokse kan du gi mer vann.. Knip av visne blomster, da vil ikke løken bruke næring på å danne frø. Etter blomstringen kommer de lange bladene fram.

Med litt tålmodighet kan Amaryllis-løken gi blomster igjen neste år. Fortsett å vanne planten, og gi gjødsel fra mars. Løken kan gjerne få tilbringe sommeren ute i et blomsterbed. I august-september gir du mindre vann igjen, og lar bladene visne ned. Sett potten på et mørkt og kjølig sted, og ta den fram igjen til jul. Det er ikke sikkert at det vil komme nye blomsterstilker, men det er artig å gi disse flotte blomstene et forsøk.

Amaryllis som snittblomst

En stor vase med stolte Amaryllis er bare nydelig, for mange er Amaryllisblomsten et «must-have» for at det skal bli jul. Kjøp stilkene mens de er i knopp, de vil åpne seg raskt når du setter dem i vann.

  • Sett blomstene i ca 10 cm vann. Stilken kan bli vassen og knekke hvis du fyller helt opp med vann i vasen.
  • Bytt vann ofte
  • Om nødvendig kan det være et triks å forsterke stilken ved å sette en blomsterpinne inne i den hule stilken
  • Amaryllis kan også henge opp ned med et bånd, vann da inne i den hule stilken