Når stemorsblomster kommer i butikkene, er det et tegn på at våren er skikkelig i gang!

Stemorsblomster er tøffe planter som klarer ustabilt vær. Det er ikke så mange blomster som kan plantes ut mens det enda er fare for minusgrader. Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP) sier – De kan tåle temperatur ned til 5 kuldegrader, så ikke fortvil om plantene ligger flatt morgen etter en frostnatt. Som regel vil plantene komme seg igjen. Blir det spådd minusgrader i flere dager bør du forsiktig dekke til plantene med et laken eller fiberduk, eller ta krukkene med inn i gang eller kjeller.

Stemorsblomsten (Viola x wittrockiana) er 10-20 cm høy og danner små tette tuer. Slekten Viola har fått navnet sitt fra det latinske ordet “viol” , som betyr fiolett. Artsnavnet Wittrockiana har Stemorsblomsten fått til ære for den svenske botanikeren Veit Brecher Wittrock (1839- 1913), forteller OBP videre. Det finnes et spennende utvalg fargekombinasjoner på blomstene, alt fra de opprinnelige lyseblå til sterkt røde og gule. Blomstene finnes i mange størrelser, og de småblomstrede typene har vært stadig mer populære de siste årene.

Norsk produksjon av Stemorsblomster

Stemorsblomster er en av våre mest populære utplantingsplanter. I år vil det bli produsert godt over 20 millioner av dem i norske veksthus! De småblomstrede sortene har dominert markedet de siste årene, men vi ser nå at de storblomstrede i noe større potter er på vei tilbake. Stemorsblomster er egentlig toårige. OBP forklarer: -Når blomstene har visnet utpå sommeren, dannes det frø som spirer til små planter. Disse plantene vil blomstre neste vår. Plantene vi kjøper om våren er drevet fram i veksthus slik at de blomstrer det første året.

Stell av Stemorsblomster

  • Knip av visne blomster. Jo mer du kniper, jo flere blomster dannes.
  • Når du planter Stemorsblomster i store krukker, kan du blande inn litt gjødsel slik at plantene får næring til å fortsette blomstringen utover sommeren.
  • Stemorsblomster vil ha jevn fuktighet, men pass på at vannet ikke blir stående i potten.
  •  Når du vil plante noe nytt i krukkene, kan du sette Stemorsblomstene ut i hagen. Klipp dem gjerne ned, og du vil ofte kunne nyte ny blomstring igjen samme høst.
  • Stemor er en like velegnet plante på værusikre høstdager, som vårdager!