Sommerblomstene innvier sommeren - balkonger, verandaer og hager blir frodige oaser med flotte sommerblomster

Å velge hvilke blomster man skal fylle krukker og ampler med, er som å velge i en godteributikk. Utvalget av farger og vokseformer er stort, og det er så mye fint!

Et tips er å ikke blande for mye forskjellig i samme krukke, både når det gjelder farge og form. Det kan være bedre å velge flere av samme type plante, og bruke en krukke ekstra, tipser OBP.  Vil du blande mange blomsterfarger, bør du vurdere om vokseform og størrelser, slik at krukken får en helhet.

Når du kjøper blomster, skal plantene se friske ut og røttene være godt utviklet. Størrelsen og voksemåten hos planten vil variere, men planten bør virke kompakt og ikke for «slengete». Jorden skal ikke være knusktørr. Velg planter med god kvalitet på utsalgssteder med personale som vet hvordan de skal stelles, det lønner seg.

Planting og stell av sommerblomster

Plantetid: De fleste sommerblomster er vare for frost og må ikke plantes for tidlig. Planter du tidlig kan du legge over en fiberduk, et gammelt laken eller lignende hvis det er spådd frost på natten. Planter vil ofte sture hvis de blir utsatt for tøffe forhold, selv om forholdene ikke er så tøffe at plantene dør.

Krukker: Du kan plante sommerblomster i det aller meste av beholdere, bare fantasien setter grenser. Det bør være hull i bunnen slik at vann kan renne ut. Uten drenering vil jorden bli for våt og røttene råtner. Det er enklere å holde jevn fuktighet i store potter, og du får plass til flere blomster. Når hagesenteret anbefaler store potter, er det ikke for å lure deg.

Jord og gjødsel: Sommerblomster trenger godt med næring for å kunne vokse og danne nye knopper gjennom hele sommeren. Bruk næringsrik jord, som blomsterjord eller krukkejord. Prisen på jordsekkene speiler oftest kvaliteten. For å gi plantene ekstra næring kan du blande inn gjødselbasert kompost eller langtidsvirkende gjødsel i jorden (selges i hagesentrene). Du kan også tilføre næring til plantene med flytende gjødsel som blandes i vannet når du vanner. Husk å sjekke doseringen på pakkene slik at du ikke gir for mye av det gode.

Planting:  Potter og plaststøtter skal alltid av. Klipp opp plasten med saks om den sitter fast i planten. Vann etter planting slik at jordklumpen får god kontakt med jord.

Plassering: De fleste sommerblomster vil ha mye sol. Lett skygge (skygge fra løvtrær, eller skygge om morgenen eller kvelden) går også bra, mens en plassering i mørk skygge gjør at de får færre blomster.

Vanning: La jorden tørke opp noe mellom vanningene. Gi vann før plantene henger med bladene. Ingen planter liker å tørke, og jevn vanning gir best blomstring.

Et tips til slutt: Mange lurer på hvilke sommerblomster som tåler mye tørke og lite stell. Hvis du vet at du kommer til å være mye borte, er det bedre å sette plantene i et blomsterbed. Der er det mer fuktig enn i en krukke, og plantene vil klare seg lenger. Vil du allikevel satse på krukker, velg store krukker med mye jord, god jord som holder på fuktigheten, og sett krukkene i halvskygge der de ikke tørker ikke ut like fort som i sola.