Ranunkler har en egen tiltrekningskraft - men under det skjøre utseende skjuler det seg tøffe planter som er en av de første vi kan sette ute om våren.

Er du blant ranunkelens mange fans? Denne artige planten har gjerne flikete, kraftfulle blader og skjøre blomsterhoder i mange lag. La deg dog ikke lure – ranunklene er tøffe og kan tåle noen frostnetter, så lenge det er varmt nok på dagtid til at roten ikke fryser. Norske ranunkler er produsert hos gartneren i kjølige, lyse veksthus, og den vil dermed kunne klare seg relativt godt utendørs når våren og vårsolen begynner å få tak. Uansett hvilken plante du skal ha utendørs om våren: La dem venne seg til utendørs klima under oppsyn; blir det plutselige ekstra kalde eller vindfulle dager er det lurt å flytte planten i le eller til og med inn. Det beste vil derfor ofte være å sette flere sammen i en krukke, da får du lang, flott blomstring og plantene kan flyttes om behovet melder seg.

Slik tar du vare på din ranunkel:

  • Ranunkler liker ikke å tørke, så hold jorden fuktig (dog ikke våt).
  • Tørr luft kan tørke ut bladene, så du holder lettest planten fin utendørs. Innendørs er det lurt å unngå vifter, panelovner og direkte solstek.
  • Godt lys er viktig om knoppene skal springe ut.
  • Har du kjøpt ranunkel i bukett, pass godt på at ingen blader er nede i vann (da råtner de) og bruk holdbarhetsmiddel.

Artig å vite om ranunkler:

  • Ranunklenes botaniske navn er Ranunculus, og tilhører Soleieslekta på norsk.
  • Ranunculus kommer fra senlatin og betyr liten frosk. Opprinnelsen kommer antageligvis fra at mange arter i soleieslekta trives i vann eller vannkant.
  • Ranunclusene omfatter mange arter, og de er representert over det meste av kloden, og inneholder arter som er blant de som lever høyest over havet i Norge.

Mer om planter i ruskevær og planteeiere i vårrus kan du lese her