Det klør i grønne fingre over hele landet, men våren er en lunefull venn. Plant ikke ut for tidlig, og velg vårblomster som tåler litt ruskevær!

Vi er mange som, lange i maska, har møtt snøen en tidlig morgen i mai. Store snøfiller drysser nedover  nyplantede blomsterkrukker, helt uten respekt for at vi ble litt for entusiastiske en vakker, varm dag i april. Det norske vårværet oppfører seg sjelden som vi vil, og det er derfor viktig å ikke miste hodet fullstendig når solen begynner å varme.

Hagens vekster er imidlertid utstyrt med et godt forsvar mot naturens luner, og det er forbløffende hva de tåler når vinteren forsøker å slå vårens fremdrift tilbake. Selve flere av de skjøre vårblomstene kan takle vårens lunefulle vær.

Snø

Snø i seg selv er sjelden farlig for naturen, selv om den kommer sent. Snø isolerer, og fuktigheten kan til en viss grad hindre kuldeskader på blomster. Problemene oppstår oftere på grunn av tyngden. Det er eksempler på store trær som har veltet i et vårlige snøfall, og da overrasker det nok ikke at også spede blomsterstilker kan brekkes i tyngden. Snøen som kommer er ofte tung og våt, og når nye blader skal bære den kan både blader, grener og hele trær knekke sammen. For sommerblomster, men også blomsterløk, kan tyngden av snøen være en stor utfordring. Det er ikke enkelt å dekke, da for eksempel håndklær vi dekker plantene mot kulden med, kan bli så tunge at de knekker plantene under. For blomsterkrukker er det beste å dra krukkene nærmest mulig husveggen, eller eventuelt løfte dem inn, når virkelig tøft vær meldes.

Kulde

Kulde om våren kan være langt farligere enn snøen. Noen ferske skudd fryser lettere, blomster og planter stagnerer, og spesielt varmekjære vekster kan skades eller veksten settes mye tilbake, selv om det mer enn null grader. Mange har opplevd at hagens epler har striper av korkskall, dette kan være et resultat av kulde i blomstringstiden.

En annen utfordring for hagens frukttrær er pollinerende insekter. Når temperaturen er lav er det få eller ingen insekter ute for å bestøve blomstene, og dette fører til manglende fruktsetting, eller at mange av kartene faller av trærne i løpet av sommeren.

Tørke

Det er kanskje overraskende; men mange av plantene vi tror fryser i hjel om vinteren, er egentlig tørket ut. Vårsolen skinner deilig på kalde vinteransikter, men for trær og busker som prøver å våkner til live etter en lang vinter er det ofte mangel på tilgjengelig vann når det er tele i bakken. Det er mulig, men ikke enkelt å vanne i vinterkald jord, så det beste rådet er dekking av utsatte planter, for eksempel med striesekker eller bar. En annen god måte å unngå tørkeskade på busker og trær, krever mer planlegging; forsøk å planlegge hagen slik at vekster som begynner å vokse tidlig om våren ikke står i direkte vårsol, men velg en mer skjermet plassering. Mange av plantene som vi anser som trauste og tradisjonelle er nettopp det fordi de er velegnet for bruk i vårt klima, og naturlig vil utsette vårens vekst litt lengre.

Disse vårblomstene kan du plante tidligst om våren

Ingen vårblomster liker langvarig sprengkulde, men noen av blomstene kan takle nattefrost. Det avgjørende er at rotklumpen ikke fryser, så er det fare for en ekstra kald periode anbefaler vi å flytte blomstene nær husvegg eller inn i kalde vindfang. Av denne grunn snakker vi ofte om vårkrukker – krukker som kan flyttes om været er lite samarbeidsvillig.

De aller mest kjente og brukte blomstene for vårkrukkene er påskeliljen Tete a tete, og stemor. Sorter og oppalsforhold vil alltid gi noen ulikheter, men disse to er noen av de sterkeste. Andre som også kan klare kalde netter er ranunkler og andre løkvekster som perleblomst, snøklokke, krokus, tusenfryd og våriris. De fleste vårblomstrende planter er produsert i gartneriet ved lav temperatur, men forholdene er likevel beskyttet og det er viktig å gi plantene en langsom tilvenning til utelivet (herding).