Fargerike blader og snodige former: Praktspraglene inntar igjen landet. Mange husker den fra bestemors stuevinduer, men Praktspragle er så mye mer. Den finnes i et nesten uendelig antall varianter med sprikete og nesten glatte blader, og et fargespekter som inkluderer det meste fra selvlysende gulgrønn, forfriskende rosa, mørke farger i grønn, sort og lilla, for ikke å snakke om de gyldenbrune.

Og det beste av det hele, dette er en plante man ikke trenger omfattende plantekunnskaper for å holde fin sommeren gjennom!

– Vi har sett utviklingen lenge nå – planter med dekorative blader er viktige. Alunrot, praktkløver, ulike prydgress og flere andre er elsket for sine flotte bladtegninger og farger, mer enn for blomstene. En av de aller mest populære er praktspragle. Det er morsomt å se hvordan den slår an hos et bredt spekter av plantekjøpere – fra de eldste, som husker den fra mor og bestemor, til de yngste som ikke kjenner denne planten, men som lar seg fascinere av alle formene og fargene praktspraglen har, forteller Tove Ladstein, informasjonsansvarlig i Opplysningskontoret for blomster og planter.

Praktspraglen har mange navn i Norge, enten de inneholder bynavn, som navn som inneholder Bergen og Trondheim, de kalles gutt, jente, vandrer og mange kombinasjoner av navn. På fagspråket kaller vi den Solenostemon eller Coleus. Dette er en praktfull plante som vokser villig og som lett kan fornyes og tåler å klippes ned. Får den vokse fritt kan den ofte bli en meter høy! Sortene vi lager i dag, er langt mer solide enn de som bestemor hadde. De tåler blant annet lavere temperatur. Du kan fint sette den ut om sommeren i en potte på terrassen, og den kan stå ute helt til tidlig høst. Man skal likevel passe godt på, den er ingen vårplante og må få tilbringe våren inne i vinduskarmen frem til døgntemperaturen passerer ti grader.

Mange synes det er gøy å prøve seg med stiklinger for å lage flere og dele med venner og kjente. Praktspraglen er lett å få til, bare sett en stikling i fuktig jord, gjerne med litt plast over (en litt hullete brødpose er fint), og la den stå skyggefullt. Stiklingen bør være en bit av stilken, gjerne med et bladpar nederst, som du knekker av og putter dette leddet i jorden, og et bladpar lengre opp på stilken som får lov til å bli værende. I bladhjørnene til de øverste to bladene vil det komme nye skudd.

Det finnes svært mange sorter og varianter, men felles for mange er at de holder seg penere om vi fjerner blomsterknoppene. Praktspragle er dermed en bladplante med høy dekorasjonsverdi i seg selv. Gi den mye vann, litt næring og god temperatur, og du har en unik skjønnhet. Lys er også fint, men ikke alle liker direkte sollys.