Staudegruppen i Norsk Gartnerforbund valgte praktlewisia (Lewisia tweedyi) til årets staude i 2008. Med sine elegante blomster og eksklusiv skjønnhet er denne planten vel verdt å vurdere i hagen og til balkongens krukker.

Vakker og elegant
Praktlewisia har store rosetter som kan bli mer enn 40 cm i diameter og opp til 20 cm. Bladene er vintergrønne. I mai til juni får stauden massevis av 5-8 cm store blomster i ulike nyanser av rosa, oftest med gul innblanding. Blomstene kan også være helt hvite. Stauden blomstrer som oftest for andre gang i august og danner etter hvert store tuer. Frøene har en søt honninglukt som tiltrekker maur. De små maurene bærer frøene av gårde og sprer dermed plantene.

Lyst og ikke for fuktig

Plant praktlewisia på et lyst voksested i humusrik, godt drenert kalkfattig jord. Praktlewisia liker det ikke for fuktig og kan derfor brukes med hell i fjellhager, steinbed, murer, skråninger og trau. Plant dem med omtrent 30 cm planteavstand. Praktlewisia trives godt sammen med teppe -og putedannende fjellhageplanter.

Oppdaget i Nord-Amerika

Praktlewisia er ingen ny staude og det første kjente kultiverte eksemplaret var i Kew Garden i London i 1898, men det er ingen tvil om at stauden var kultivert i Nord-Amerika i lang tid før resten av verden fant ut om planten.

Årets staude

Årets staude blir valgt ut av staudegruppen i Norsk Gartnerforbund. Formålet er å fokusere på gode staudesorter, og bruksområder for stauder, som fortjener å bli bedre kjent. Dette kan være nye og lovende sorter eller gamle sorter som ikke har fått den oppmerksomheten de fortjener.