Mange av oss er bortreist i sommerferien, og da gjelder det å ta noen grep som hjelper plantene til å klare seg gjennom uker uten daglig stell. Det beste er å alliere seg med en nabo, venn eller familiemedlem som er hjemme i ferien, men har du ingen som kan komme og se til plantene er det flere måter du kan forberede sommerferien på.

Gode råd er ikke nødvendigvis dyre! Forbered plantene på ferie

Skal du og plantene dine feriere hver for dere, kan det være lurt å gjøre noen forberedelser, for at plantene skal klare seg best mulig mens du er borte.

Reduser vanningsbehovet til sommerblomsteneselvvanningspotte_med_bommullstrad

I godt og varmt sommervær vil blomster og planter som står i sola hele dagen ha behov for mye vann, gjerne daglig. Flytt krukker, ampler og kasser inn i skyggen før ferien. Dette vil redusere vannbehovet betydelig. Mange av plantene tåler også godt en tilbakeskjæring av blomster og bladverk, og mindre bladverk gir mindre behov for vann. Sommerblomstene vil i løpet av noen uker vokse seg kraftige og begynne å blomstre igjen, kanskje allerede når du er tilbake fra ferieturen.

Kan plantene dine også reise bort?

Kan ampelen din hektes ned og dra på ferie? Det er ofte lettere å få noen til å vanne for deg hjemme hos seg selv, enn å komme til deg. Ampler med sommerblomster er noen av plantene i hagen som krever mest vanning, da dette er planter som vokser mye, blomstrer mye og ofte har relativt lite, og lett jord. Små blomsterkrukker med liten potte kan også ofte trenge mye vann.

Vurder om plantene kan reise på ferie, de også!

Ekstra vanntilførselSaintpaulia med ferievanning

Store krukker med god jord som holder godt på fuktigheten er et godt tips når du planter på våren, og dette hjelper også godt til at plantene kan overleve ferien. Sett krukkene på underskål eller fat og vann godt før du reiser bort. Vanning skjer helst morgen eller kveld. Vanning i sola midt på dagen fører til at mye av vannet fordamper og vannet kan også gi sviskader på bladene. Sørg for at alle ampler, krukker og kasser er gjennomvåte før du reiser på ferie – men de skal ikke stå i vann. Fyll en tom brusflaske med vann, ta en tøybit i åpningen og sett den på hodet i blomsterjorda. Dette gir litt ekstra vann som plantene vil kunne nyttegjøre seg etter behov.

Det finnes et rikt utvalg av vanningsutstyr som regulerer vanningen tilgjengelig på ditt hagesenter. Ved å utstyre balkong, terrasse, veksthus og hage med dryppvanning og vanningstimer kan du trygt reise vekk og la plantene vokse i sommervarmen. Sammen med langtidsvirkende gjødselpellets er dette virkelig en oppskrift på en frodig hage!

Stueplantene

De ulike plantene krever ulik mengde vann, men som hovedregel kan en si at jo tynnere blader en plante har, desto større er vanningsbehovet. God gjødsling gir mer vekst og økt vanningsbehov, så vurder  å dempe gjødsling før ferien. Flytt plantene vekk fra vinduskarmen, og sett dem på et rom som ikke har direkte solinnstråling når du reiser på ferie, da reduserer du vanningsbehovet vesentlig. Pass på at ingen planter, kanskje bortsett fra sukkulenter og kaktus, står i direkte sollys, da trenger de mer vann og kan lettere få sviskader.

Noen gode tips for stueplantene i ferien:

 • Plasser en tykk skive oasis i bunnen av potteskjuleren og fyll vann opp til overflaten av oasisen. Plasser plantene oppå.
 • Fyll en brusflaske med vann, ta en tøybit i åpningen og sette den på hodet i jorden.Ferievanning, nødvanning, flaskevanning
 • Plant i selvvanningspotter. Dette lager du også greit selv, ved å passe på at du har plass til et vannreservoar i bunnen av pyntepotten, som planten får adgang til gjennom f.eks hyssing. Hyssingen må ha god kontakt med både jorden i potten og vannet i potten.
 • Legg godt fuktet avispapir eller håndkle i bunnen av badekaret eller i kjøkkenvasken og sett plantene uten potteskjuler oppå.
 • Sett plantene ut i hagen, velg en plassering i le og skygge.

Forbered hagen

Uansett om noen kommer og ser til plantene dine eller ikke – det vil ofte se ut som et villnis når du kommer hjem. Det er noen ting som kan gjøres før avreise, og dette vil lette arbeidet når du kommer tilbake.

 • Luk i bed og hage.
 • Klipp plenen, men ikke for kort, helst en klippelengde på minimum 4 cm. Klipper du for kort kan plenen bli for tørr og gulne, og mosen får gode vilkår.
 • Vann alle planter godt, og vann helst jorda og ikke bladene.
 • Gi eventuelt plenen en god rotbløyte før du reiser hvis det er spådd svært varmt. Godt etablerte plen og busker har sjelden behov for vanning i Norge.
 • Ikke plant nye planter før du reiser, de vil ikke ha etablert godt nok rotsystem til å greie seg uten ekstra vanning i etableringsfasen.
 • Bind opp planter som har behov for det.
 • Vent med gjødslingen til du kommer hjem fra ferie, og husk at gjødsling skal skje i eller rett før regnvær.