Fine farger finner man på mange planter, men få har så fine farger som skuddene på unge grener av busken Pieris! En nydelig, nett busk som flere burde kjenne til, og som klarer seg like godt både i hagens bed og i krukker. Holder seg fin gjennom hele sesongen gjennom høsten og frem mot vinteren!

Pieris er små busker som utmerker seg med vakre farger og mønstre på blader og skudd. Intense farger på unge grener, eller flotte, hvitbrokede og intenst grønne farger. Der andre buskers fremste prydverdi er blomstring vil de fleste Pieris skape liv med  skape farger og liv gjennom hele sesongen. Nye sorter har større og tydeligere lyngaktige blomster om våren, og kan med det virkelig skryte av å være en praktfull liten busk for krukker og hager – fra tidlig vår til sen vinter.

Pieris i krukker og balkong

Mange har ikke lagt merke til Pieris når de er i hagesenteret – det finnes mange konkurrenter med mer intense blomster eller kraftigere vekst. Tar du deg derimot tid til å se på den vil du se mange ulike varianter, som alle kan beskrives som nette og grasiøse. Høyden varierer utvokst mellom 30 cm og en god meter, og veksten er pen og den trenger sjelden å formes. Nettopp fordi den vokser kompakt er de også flotte i krukker.

Det produseres mange sorter av Pieris i Norge, hver med sine ulike kvaliteter. ‘Forest Flame’ er sorten med de aller sterkeste fargene, og med bred og opprett vekst. Planten er vintergrønn og de nye skuddene er ildrøde. En annen favoritt er hvitbrokede ‘Little Heath’ , som har en flott rund vokseform, selv uten klipping og stell. Pieris er i utgangspunktet surjordsplanter, men har som regel god toleranse også for høyere pH. Den får ikke høstfarger, men det er jo ikke noe problem, når den allerede før høsten kommer stiller med fargesprakende løv? Pieris er også tolerant for både tørrere sandjord og fuktigere vokseplasser. De tåler full sol, men har du dem i krukker med begrenset vanntilgang kan kanskje en litt mer beskyttet vokseplass være å foretrekke.

Pieris er busker i lyngfamilien, og kan være flotte å plante i bedet sammen med Rhododendron. Eller kanskje er det Rhododendronen, som er intenst vakker i en kort periode og etterpå trenger selskap av en mer fargerik venner, som er heldig når den får selskap av Pieris? Blomstene hos Pieris er små klokker som røper slektskapet med tyttebær og blåbær. Først og fremst er det imidlertid bladverket som har størst prydverdi hos slekta Pieris.

Sone H3-4

Pieris er ikke den aller mest holdbare busken, og vil ikke takle vinteren ute i mer værharde deler av landet. Nettopp derfor er det genialt at den kan trives i krukker, så det er mulig å flytte dem! Har du ingen steder å vinterlagre plantene er det også en trøst at du i Pieris har en busk som står friskt hele sommersesongen, helt frem til og gjennom høstens lunefulle vær. Og det er kanskje minst like bra som mange av de andre av plantene vi bruker for sommer- og høstsesongen?