Nå dukker løkblomstene opp! De første blomstene om våren er så etterlengtet, vi kan nesten ikke vente. Lurer du på hva som er hva?

Om våren dukker de tøffe vårløkene dukker opp av den kalde jorden. Ta en titt i hagen hver dag, og følg med på utviklingen av disse herlighetene, sier Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP). Mange steder har løkblomstene også forvillet seg ut i veiskråninger og skogkanter. Løkblomster gir blomstring i hagen fra tidlig vår til langt ut i juni.

Stell av vårløker

De vårblomstrende løkene legges i jorda om høsten. De fleste av dem er hardføre og flerårige, slik at når de først er lagt, vil de blomstre år etter år. Etter at blomstene har visnet kniper du av eventuelle frøkapsler, men lar bladene få stå. Bladene skal samle ny næring til løken. Du kan gi litt gjødsel i april-mai, så blir løkene ekstra rustet til neste vinter. Når bladene også har visnet, går løken i hvile. Den beste jorden for løkvekster er veldrenert og varm, slik at de ikke råtner. OBP tipser: – Hvis du vil flytte eller dele løkvekstene, er sommeren riktig tidspunkt.

Et utvalg vårløk

Krokus, Crokus: Krokusen er kanskje selve symbolet på at våren har kommet til hagen. De lave blomstene med store kronblader i blått, lilla, hvitt, rosa eller gult får selvet steinansikt til å smile! Blomstringstiden starter allerede i februar, og noen sene arter kan blomstre i mai.

Vinterblomst, Eranthis hyemalis: Disse gule blomstene på lave stilker er godt synlige om våren. De er bare 5-10 cm høye og minner om lave ballblom eller gul hvitveis. Blomstringstiden er mars-mai, og den kan komme opp mens det fortsatt er snø.

Snøklokke, Galanthus nivalis Snøklokkene er en av de tidligste vårløkene. Den kan sende opp de små, hvite blomstene mens det fortsatt er snø. Blomstene vender nedover og har et grønt merke på de innerste tre små kronbladene. Høyde 15 cm. Blomstringstiden er februar -april.

Klosterklokke, Leucojum vernum. Har nikkende, hvite klokker med en liten grønn flekk ytterst på hvert av de seks kronbladene. Den kan lett skilles fra snøklokkene ved at blomstene er noe større, og at den har grønt merke på alle kronbladene. Høyde 10-30 cm. Klosterklokke har blomstringstid mars-mai.

Sibirblåstjerne, Scilla sibirica . Blomstene er blå og klokkeformede, og de vender nedover. Klokkene sitter ofte flere sammen oppover stilkene. Det finnes sorter med hvite eller rosa blomster. Blåstjernene er lettstelte og sprer seg utover ved at det dannes sideløker. Høyde 10 cm. Blomstringstiden er fra mars til mai.

Snøstjerne, Chionodoxa luciliae. De små klokkeblomstene minner om blåstjerner, men hos snøstjernen vender blomstene oppover. Blomstene er lyst blå, nesten hvite, men kan også gå mot lilla. Høyde 10 cm. Blomstringstid mars-mai.

Anemoner: Våranemone (Anemone blanda) er nært beslektet med skogens vårteppe; Hvitveis. I likhet med Hvitveisen sprer våranemonene seg godt, nesten for godt. En annen Anemone er kronanemonen (Anemone coronaria). Den har større blomster, lenger stilk og selges ofte som snittblomst. De er 15 cm høye og blomstringstiden er april-juni.

Våriris, Iris reticulata: De blå, elegante kronbladene hos våriris gir en nesten eksotisk følelse så tidlig i hagesesongen. De tre ytterste kronbladene har et mønster som fungerer som “landingsstripe” for insekter. Våririsen har løker, i motsetning til de fleste andre Iris. Høyde 15 cm. Blomstringstid mars-april.

Perleblomst, Muscari. Disse blomstene er blitt vanlige å selge i potte allerede fra januar. Blomsterstanden er sammensatt av mange små blomster med hvit blondekant nederst. Perleblomster finnes i blått og hvitt. Høyde 15 cm. Blomstertingstiden er april-mai.

Rutelilje, Fritillaria meleagris. Rutelilje kalles også rutekrone eller vipeegg. Dette er en løkplante med nikkende klokkeblomster og smale blader oppover stilkene. Blomstene er purpurrøde eller hvite, og er lett kjennelige på det spesielle rutemønsteret. Det ser ut som noen har laget små sjakkbrettruter i kronbladene. De blir 20-30 cm høye og blomstrer i juni.

Påskeliljer, Narcissus. Etter at de tidligste løkveksten har visnet, kommer påskeliljene fram. Det finnes et stort antall forskjellige sorter, fra de kjente gule, til sorter med hvite, oransje og doble blomster. Høyde opptil 50 cm. Blomstringstid april-mai.

Tulipan, Tulipa : Det finnes et stort utvalg av farger og mønstre på tulipanløkene vi kan til hagen. Tulipanene grupperes både etter blomstringstid og utseende. Tulipanene kommer ikke så ofte igjen som de andre løkene. De vil ha det tørt og varmt om sommeren, noen som sjelden kan garanteres her i landet. Høyde 20- 80 cm. Blomstringstid fra april til juni.