Vindusblad, Monstera, adams ribben - planten som er så lett gjenkjennelig med store, hullete blader. Bli kjent med kontorets, og de store stuers dronning!

De går opp og ned i popularitet, men de store, grønne stueplantene blir aldri egentlig borte fra bildet. Det er lett å forstå – grønne planter gir ro både estetisk og mentalt, de forbedrer klima i stuen, og hjernen vår er programmert til å sette pris på dem. Mange husker Monstera fra 80-tallet, og som så mye av det beste fra 80-tallet har Monstera nådd et nytt toppunkt i sin karriere nå.

Produksjon av grønne planter i Norge

Grønne planter har i en del år vært ansett som umulige å produsere lønnsomt i Norge, men med en rivende teknologisk utvikling kan man nå lykkes godt med norsk produksjon av alle vekster. For hvert eneste av de siste årene er produksjonen økende, noe som sikrer deg som forbruker friske, flotte, ferske planter, fra noen av verdens tryggeste produsenter. Sjekk etter produsentnavn, norsk flagg, KSL-merket (bilde 2 nedenfor), norskmerket (bilde 1 nedenfor), om strekkoden begynner med 7 (bilde 3 nedenfor) og spør butikken om hvor planten kommer fra!

Slik tar du vare på din Monstera:

  • Monstera liker lys (det gir den «vinduene» i bladene), men trenger ikke full sol. Øst- eller vestvendt vindu, eller plassering 2-3 meter inn i rommet er fint
  • Monstera har store blader som tiltrekker seg støv i luften – vask gjerne støv av bladene etter behov
  • Litt flytende næring med vanningsvannet er bra
  • Planten blir enten veldig bred, eller den må støttes opp – egentlig er Monstera en stor klatreplante, som klatrer med lianer
  • Fuktig inneklima (badet?) er ideelt, men Monstera klarer seg i de aller fleste miljøer