Julen er en tid for blomster, og begoniaene bør være selvskrevne i høytiden. Men sorter som varierer fra dyp rød, julerød og varianter mot rosa og gyllent, finnes det en rødfarge for en hver. Vi skal heller ikke glemme julegleden, denne første kjente juleblomsten som har dekorert norske julehjem siden slutten av 1800-tallet som med sin rosa nostalgi symboliserer julens høytid.

Begonia er en av de blomstene de aller fleste kjenner, men ikke alle har et forhold til. Det er det imidlertid all mulig grunn til å endre på – få planter er bedre egnet for de tusen hjem, både ute som sommeren og inne om vinteren. Stor utvikling i sorter og varianter har de senere år også gitt oss begonia som er perfekte hjemme i stuene. Lang blomstring, og mulighet for å få blomster igjen når den har blomstret av gjør begonia enda mer strålende i stuen – dessuten er de kraftfulle bladene perfekte som grønnplante.

Julens begonia

I mange nyanser av rødt, med flikete, fylte og glatte blomsterhoder, er begonia et flott valg for julerøde hjem. Begonia kommer i mange andre flotte nyanser også, men de klare, røde fargene er nok de som klarest peker seg ut som juleblomster. Sett gjerne flere sammen, eller kombiner med andre røde og grønne planter.

Juleglede (Begonia x cheimantha)

Vår aller eldste juleblomst kommer i hvitt, rosa og sjatteringer mellom de to. Den aller mest kjente er den klare rosa. For å holde julegleden fin lenge er jevn fuktighet, nok lys og ikke for varmt inneklima perfekt.