Trips, lus, mørke flekker og rare prikker – nyvunne planteelskere har mange utfordringer. Men er det egentlig alltid nødvendig med full, kjemisk krigføring for å få bukt med problemet? Å spille på lag med naturen er en verdifull strategi, også når det betyr en irriterende småflue i ny og ne. Lurer du på triks og tips? Her finner du dem!

I gartneriet

Profesjonelle planteprodusenter er svært opptatt av å bruke så lite kjemiske midler som mulig. Spesielt kan vi snakke for norske produsenter (som jo er de som står bak oss i OBP), og vi vet derfor hvor stor vekt man legger på å optimalisere produksjonene, bruke tekniske dyrkingsmetoder og nyttedyr fremfor kjemiske metoder Og hvordan er det egentlig mulig med tusenvis av like planter i et hus, når det er så vanskelig med bare noen få hjemme? Kunnskaper for å optimalisere produksjonen er svaret. Og hvis gartneren kan, så kan kanskje vi hjemme også? På listen nedenfor finner du metoder som også brukes for profesjonell produksjon.

Det er også viktig å tenke på at langt fra alle insekter er farlige for verken oss eller plantene. Da er det viktig å ha is i magen og kunnskap i hodet før vi iverksetter tiltak.

Nyttige tips som kan fjerne insekter hjemme

  1. La jorden tørke ut så mye som planten tåler. Mange egg legges og klekker de øverste to centimetrene av pottejorden.
  2. Vann nedenfra, og ikke la det stå vann i pyntepotten mer enn 20 minutter. Kontinuerlig vann gir optimale forhold for mange eggleggende insekter, og skader røttene.
  3. Spre plantene! Det er bare på Instagram at store hauger av planter tett i tett er en optimal løsning. Er de mer spredd rundt i huset gir det bedre innemiljø for deg, og du slipper at alle planter angripes samtidig. Nye planter kan gjerne få starte livet hjemme hos deg i et rom uten andre planter – det kalles ofte karantene, og brukes for å sjekke at planten er frisk.
  4. Gule eller blå limfeller vil kunne fange opp en del insekter som svirrer rundt. Ved å fange dem der har du også mulighet for å studere deres ulike egenskaper, og finne ut hvem som faktisk har bosatt seg på plantene. Sosiale media er dessverre ingen god kilde – vi ser utrolig mange rare og gale svar når folk legger ut bilder og spør hva det er.
  5. En skål med f.eks vann, to dråper oppvasksåpe og eddik eller annet som kan tiltrekke insektene kan også være en fin insektsfelle. Såpen løser opp overflatespenningen i vannet, og insektet synker ned i vannet etter å ha blitt tiltrukket av eddiken.
  6. Dusj eller bad plantene i vann! Mange plante tåler fint en forsiktig tur i vanlig dusj. Pass på at vannet er lunkent og strålen ikke for hard. Unngå at jorden blir dyvåt, så dekk gjerne til potten.
  7. Nyttedyr er små insekter som spiser skadedyrene på plantene, men ikke er til skade for oss og planten. Gartneriene bruker stort sett nyttedyr i produksjonen, og disse vennene kan av og til bli med oss hjem på planten. Det er bare en fordel!
  8. Gartnerblandingen: 10 liter vann, 2 dl nøytral olje og 1 dl såpe. Fungerer godt på sprayflaske mot flere insekter. Noen liker også å tilsette f.eks natron, melk og annet.
  9. Kjemikalier bør vi være forsiktig med. Det er en grunn til at svært mye av dette ikke er tillatt brukt selv hos profesjonelle aktører som har egnet beskyttelse og kan håndtere dette korrekt. Vær bevisst hva du velger å bruke, og ikke importer ulovlige preparater. Mattilsynet har liste over godkjente hobbypreparater det er lov å bruke. Husk at det kan være skadelig for både deg og plantene dine om du bruker preparater som ikke er tillatt – når de ikke finnes tillatt i Norge er det gode grunner for dette!
  10. Kast den angrepne planten. Hvis en plante er svært ille angrepet av en skadegjører bør den isoleres eller kastes ut av huset (i sommerhalvåret kan den gjerne settes ut). Det er vanskelig å bli kvitt alt av skadegjørere, uansett hvor nøye du er. Ulike insekter trives bedre på spesielle planter, så kanskje unngår du problemer med å være bevisst på hvilke planter du velger?