For deg som drømmer om sommerkroppen er hagearbeid den hyggeligste og mest allsidige treningsformen du finner. Men hagearbeid er ikke bare fysisk helse, men også mental. Vi som har hage vet dette godt, og det er faktisk vitenskapelig bevist.

Så sent som i 2020 ble det gjort en stor engelsk studie der over 7800 personer deltok. Resultatet viste at de som brukte sin hage aktivt til arbeid og avslapping mente de hadde bedre helse og velvære, og det var også denne gruppen av mennesker som kom seg mest ut i naturen. Dette er en av de siste og største studiene på området, men vitenskapen flommer over av liknende resultat. Å omgi seg med grønt er helse. Noen forskere sier til og med at det ser ut å finne en bekreftet sammenheng mellom det å ha tilgang på grønne arealer og mindre forekomst av diabetes og hjerte- karsykdommer.

Hagen er et rom for alle fra liten til stor. Det er i hagen våre barn først oppdager naturen. Hvordan biene med sine kneposer fulle av pollen flyr fra blomst til blomst i jakten på honning. Den kilende følelsen av holde en mark i håndflaten. Det magiske edderkoppnettet som glitrer av duggdråper i morgensolen. Hagen er en kilde til kreativ lek, og lek i grønne miljøer forbedrer konsentrasjon og skoleprestasjoner. Også dette kan forskningen bekrefte.

Hagens positive effekter på alderens høst har blitt grundig undersøkt. Alle har vi hørt om sansehager. Hager som er nøye tilrettelagt for å skape gjenkjenning, en følelse av tilhørighet og stimuli til alle sanser. Det har blitt forsket mye på slike områder og hvordan de skal se ut. Og man ser at hager vekker minner hos demente, demper uro, lindrer smerte og gir bedre søvn. Dette gjelder for øvrig alle, ikke bare de gamle.

Kom deg ut – nyt, slapp av, grav, plant og luk

Eller bare legg deg i hengekøyen og trekk in duften av jord og blomster. Gå barbeint over gressplenen og kom i kontakt med bakken. Nyt en velfortjent lunsjpause på terrassen med en salat høstet fra egen hage. Det er akkurat dette som er så fint med hage. Vi velger selv hvordan vi vil bruke tiden i hagen og uansett hvordan vi velger er den helse, hygge og velvære.

Linker

https://forskning.no/forebyggende-helse/de-som-brukte-hagen-rapporterte-om-bedre-helse/1683248

https://nhi.no/psykisk-helse/psykisk-egenpleie/hagearbeid-gir-bedre-helse-og-okt-velvare/

https://forskning.no/aldring-alzheimer-nord-universitet/hager-vekker-minner-hos-personer-med-demens/329973

https://huslig.no/ny-forskning-viser-at-friske-blomster-reduserer-smerte-og-angst-hos-mennesker/