Lyst på flere planter enn du har plass til? Se våre tips for mer hage på lite areal!

Vertikal planting, hengende potter, krukker i stabler – det er mange måter å komprimere potter og plantekasser for å få plass til flere planter på når plassen begrenser mulighetene. Både mat og blomstrende vekster, planter som skal hindre innsyn og gi skygge kan plantes på denne måten.

Når plassen er begrenset er det lett å tenke at man må kutte ned på pottestørrelsen. Dette er uklokt, da plantene trenger plass til røtter, og fordi jevne vokseforhold som regel gir planter med bedre helse. Har du mulighet, velg store krukker, helst med mulighet for vannreservoar i bunnen og vanning nedenfor. Beplant gjerne med vekster mer ulike vokseform, slik at hengende planter og opprettvoksende sammen kan utnytte arealet og tilgangen på lys.

Gjenbruk i høyden

Tenk trapp når du har lite plass! Med litt innsats med hammer og sag, eller gjenbruk av gammelt, viser vi her tre plantinger i trappeformasjon. Første bilde viser blomsterkasser festet og balansert i trappeformasjon, andre viser rett og slett den gamle trappen som festes langs vegg og brukes til å sette pottene på, og på tredje bilde har vi hentet frem en kommode som ikke lenger egnet seg for tjeneste innendørs til klær. Ved gjenbruk av møbler er det viktig å tenke på om skuffer og kasser må fores med plastduk eller annet materiale der vannet ikke trenger gjennom, da møblene ofte er laget i materiale som ikke vil tåle å stå jevnt fuktig. Trekk skuffene ut i forskjellige dybder og pass på at kommoden er balansert når tyngdepunktet flyttes fremover.

Stabler av kasser

Velg kasser av samme høyde, eller tilpass med lekter. Husk at lysforholdene i midten av reolen blir mindre gode, så her bør det enten henge planter ut, eller man velger skyggetålende planter. På en veranda er det ekstra viktig å sørge for at kassene ikke blir stående våte på undersiden, det vil ødelegge både terrassebord og kasser. Å fore kassene innvendig med vokset duk er klokt både for å ta vare på fuktigheten og for å ta vare på kassene. Husk at kasser med «tak», slik som nederste kasser har i vårt eksempel, vil få lite vann selv når det regner. Tilsvarende må de øverste kassene ha drenering (mulighet for overflødig vann å renne ut) hvis regn vil treffe dem ubeskyttet.