Å dekorere med blomster og planter til jul er et vidunderlig alternativ til mange av de rimelige engangsdekorasjonene som ofte kjøpes og kastes samme sesong. Alle årets høytider kan bli mer høytidelige og festlige med blomster og planter, som kan komposteres når vi ikke lenger kan eller ønsker å ta vare på dem.

I hele verden ser vi at planter er en stigende trend. Både interesse, hjemmeliv og styrket økonomi er blant grunnene til at stadig flere tar med mer natur inn hjemme. Det føles ganske enkelt bra å omgi seg med planter, både fysisk og psykisk, og spesielt stor innvirkning har dette selvsagt på oss i byer, der bebyggelse og lite natur omgir oss.

Nedstengingen det siste året har hatt varierende innvirkning på ulike land og deres økonomi, avhengig av hvilke restriksjoner som var satt inn, men en generell trend for plantesalg over de siste årene indikerer en stort markedsøkning over hele Europa. I flere land har salget av inneplanter økt dramatisk på tross av de økonomiske følgene epidemiene har hatt, og denne positive markedstrenden ser ut som den vil følge ut av sommeren og inn i høst og vinter. Mange land kan vise til økning av plantesalget på både 50 og 100 prosent, og også i Norge har vi sett en formidabel utvikling.

Med de lekne fargene i rødt, gul, kremfarget, rosa og hvit forventer vi at julestjernen vil fly ut av butikkhyllene når husholdninger gjør hjemmene klare for vinter, advent og familietid.

Plastfri jul

Julestjernen er del av trenden i plastikkfrie juledekorasjoner, en trend som beviser økt bevissthet om at juletiden ikke trenger å legge etter seg store avfallsmengder planeten må ta regningen for. Det er få år siden juletidens ekstravaganse endte i overfylte søppelbøtter, og vi ønsker å være med på trenden som får overforbruket til å gå ned. Om den tas vare på vil julestjernen leve lenge etter at julen er over, og om den visner vil den som alle andre planter naturlig nedbrytes.

Utstyr til hobbyaktiviteter solgte godt under nedstengingen, og det er sannsynlig at mange hjemmelagede gaver vil ligge under juletreet i år – både planter og annet håndarbeid. Disse trendene vil mest sannsynlig følge inn juletiden, og familier vil velge nedbrytbare dekorasjonsgjenstander når de pynter til jul. Hjemmelagde julekort, ekte juletrær og naturlige dekorasjoner laget av kristtorn, kongler og grener vil være populære i år. Julestjernen er ideell for den økologisk bevisste som ser etter gaver å gi som er naturlige og ikke trenger å pakkes inn. Tas den vare på kan julestjernen leve i mange år, og gjør seg til derfor en perfekt julegave mange vil få glede av.

Julestjerner er sensitive til temperaturvariasjoner og blir fort skadet om de reiser langt når de er ferdige. Derfor blir de fleste julestjerner dyrket lokalt i de respektive land og selges ofte lokalt direkte til kundene. Dermed er også dyrkingsperioden av julestjernen desto mindre til skade for miljøet. Når forbruker kjøper julestjerner, støtter de regionale produsenter og støtter lokal økonomi. Dette er en av grunnene til at julestjerne dyrkes lokalt i alle regioner i Norge.

Samtidig som det er enkelt å holde julestjerner vakre langt ut i nyåret, er det mange som ønsker seg nye planter raskt. Den praksisen kan være mindre skadelig for miljøet om den eldre visne planten kastes med alt annet nedbrytbart avfall i kompost som kan brukes igjen som næringsrik jord til hagen.

5 gyldne råd for å lykkes med julestjerner

  1. Pakk planten godt inn og pass på at den ikke blir nedkjølt før dere kommer hjem.
  2. Plasser julstjernen i et normalt varmt rom, med temperature mellom 15-22°C.
  3. Julestjerner blir flottest i godt lys. Om vinteren blir sollyset ikke veldig sterkt i nord, og julestjernen kan dermed stå i direkte lys.
  4. Vann forsiktig. Svært mange julestjerner vannes for mye.
  5. Hold julestjernen unna trekk, som f.eks fra dører og vinduer.

 

Verdt å vite om kampanjen Stars for Europe 

Stars for Europe (SfE) er et markedsføringsinitiativ grunnlagt av de europeiske julestjerneforedlere Dümmen Orange, Selecta One, Beekenkamp og Syngenta Flowers. Samarbeidet begynet i år 2000, med mål om å markedsføre og sikre julestjernesalget på lang sikt.

SfEs aktiviteter foregår for øyeblikket i 22 europeiske land. Kampanjen kan du også lese om på Stars for Europes nettsider.

Bruk av alt innhold er gratis, forutsatt at det angis kilde «Stars for Europe». Vi er takknemlige for å motta kopier av dine artikler, til obp@gartnerforbundet.no. Flere bilder og artikler finner du her.