Utover i juli trenger hagen ofte et nytt strøk med farge. Da er det godt å ha Skjærsmin, Japanspirea, syrinhortensia, Roseklokkebusk og Buskmure, som alle blomstrer ved høysommer. Har du hytte eller sommerhus, er det fint å ha busker som blomstrer mens man er der.

Nydelige, velduftende DuftskjærsminDuftende Skjærsmin

Besøker du en hage i juli hvor det vokser Duftskjærsmin, kan du ofte kjenne duften av den før du ser den. Duftskjærsmin (Phaldelphus coronarius, H5-6) har som navnet sier sterkt duft, særlig om kvelden. En annen skjærsmin er Lewisskjærsmin (Philadelpus lewisii ‘Waterton’, H6), også kalt nordlandsskjærsmin fordi den er mye brukt i Nord- Norge. Den dufter litt mindre, men er tøffere. Blomstene hos Skjærsmin er kremhvite, enkle eller doble, og sitter tett i tett på greinene. Mange kjenner busken som jasmin, men dette er en helt annen planteslekt. Det er kun vinterjasmin (Jasminum nudiflorum) som kan klare seg ute hos oss (H1-2). Andre arter av jasmin er brukt som stueplanter.  Skjærsmin blir vanligvis opptil 2 meter. De trenger ikke årlig vedlikeholdsbeskjæring, men ved å klippe vekk noen av de eldste greinene nede ved bakken hvert år vil busken danne nye skudd og holde seg frodig.

Busker i rosaKlokkebusk, Weigela

Roseklokkebusk (Weigela florida) er en busk som passer godt i små hager, siden den holder seg kompakt og ikke blir altfor høy. Roseklokkebusk har mørkerosa trompetformede blomster, og begynner blomstringen fra slutten av juni. Busken trenger sjelden beskjæring. Det finnes også en art med gule blomster, Gulokkebusk (Weigela middendorffiana). Buskmure er en godt kjent liten busk, som kan ha både gule, hvite og rosa blomster. Avhengig av sort blir de litt obver en meter høye, og blir penest om de klippes sterkt på våren med noen års mellomrom. Buskmure brukes ofte til å dekke skråninger og andre steder med tøffe vokseforhold. En tredje lav busk med rosa blomster er Japanspirea (Spirea japonica). Det finnes mange sorter av Japanaspirea, en av de mest kjente er ‘Little Princess’. I likhet med Buskmure blir også Japanspirea penest om den klippes helt ned når den har blitt noen år. Japanspirea kan bli opptil 1 meter, avhengig av hvilken sort man velger. Bor du i milde strøk av landet kan du også plante sommerfuglbusk (Buddleia davidii, H3-4). Blomsterstanden ser ut som slanke syriner, og blir omsvermet av bier og sommerfugler. Sommerfuglbusk finnes med lilla, rosa eller hvite blomster.

Syrinhortensia, Hydrangea paniculataSkyer av Syrinhortensia

Alle hager burde ha en Syrinhortensia (Hydrangea paniculata, H5). Den begynner blomstringen i juli, og blomsterstandene står til snøen kommer. De kremhvite blomstene blir gradvis mer gammelrosa utover høsten, og er flotte å bruke i buketter.  Syrinhortensia er lettstelt og trenger lite beskjæring, men liker seg best i næringsrik jord. Den kan være litt treg i starten, men belønner deg med flere blomster for hvert år. Den selges både som en flerstammet busk og som et oppstammet lite tre. Som busk kan syrinhortensia bli over 2 meter. Andre prydbusker som blomstrer i hvitt på høysommeren er Bjarkøyspirea (Spirea chamaedryfolia, H7)) og sommerspirea (Spirea nipponica, H5-6).