Vi trenger farger inne også - og Alstromeria, eller inkalilje, er perfekt til vasene. Kan blomstre lenge og er fin både enkeltvis og tett i tett i en vase.

Inkalilje har fått navnet sitt etter amatørbotanikeren Clas Alströemer. Denne eksotiske blomsten, fra inkaenes rike, passer godt til en fargeflørt på stuebordet. Alstroemeria tilhører familien Alstromeriaceae og denne familien omfatter omtrent 60 arter, som alle kommer fra Sør-Amerika. Du finner den voksende vilt i svært ulikt miljø. Ved bredkanten i Andesfjellene, i skogkledde områder og i tørre og ørken lignende strøk ute ved kysten.

Made in Norway

I Norge produseres det årlig omtrent 1.3 millioner Alstroemeria, i tillegg at de også importeres. Du får den i farger til enhver smak, både sarte ensartede og mer spettede, spennende varianter.

Perfekt til festen – 17. mai, konfirmasjon og sommerfest
Er man romantisk anlagt passer det med blomster i litt mer sarte farger som rosa og hvite nyanser. Disse kan fint kombineres med en enkel gjennomsiktig vase eller en enkel hvit vase som fremhever blomstens skjønnhet. En kan også dra stilen helt ut med en gammeldags, romantisk vase og pynte med perler og rosa bånd.

Ønsker en å fremheve det vårlige kan en kombinere oransje og rødlige blomster med en lys grønn vase. En kan eventuelt velge gule blomster ved påsketider. Denne blomsten passer også inn i barokkstilen, med sine overveldende store blomster. I denne stilen er det lov å overdrive, så en vase med mye mønster er lov. Ellers er det bare opp til en selv hva en ønsker å gjøre, slipp fantasien løs!

Tips for Alstroemeria
–    Snitt av ca 3 cm, gjerne på skrått
–    Vannet i vasen skal være kjølig og bør etterfylles hver dag
–    Sett helst blomstene kjølig om natten
–    Husk at vasen må være helt ren
–    Kjøp gjerne inkalilje minst to dager før festen, så blomstene rekker å åpne seg