Plante på kontor, steindekker utendørs og i brudebuketten - eføy har sorter som passer inn til absolutt alle anledninger og steder.

Eføy med mange bruksområder

Hedera helix, som vi ofte kaller eføy, har også det norske navnet bergflette. Dette kommer fra egenskapen den har til å klatrende suge seg fast på fjell og harde flater ved hjelp av sugerøtter. Røttene kan avgi noe syre, og klatrer derfor dårlig på sement og kalk. Den er opprinnelig hjemmehørende i Europa, Asia og Nordvest-Afrika, i Norge vokser den vilt i svært milde kyststrøk på sør- og vestlandet.

Dekorer med eføy!

Eføy er perfekt både som potteplante i vinduskarmen, hengende eller stående. Den brukes også som dekorasjon i buketter og dekorasjoner, som regel da snittet i ranker. Det finnes knapt en samplantet juledekorasjon uten at også eføy er med, noe som er en glimrende kombinasjon med julestjerne – disse to ønsker ganske like vekstforhold. Med blanke, kraftige blader er eføy en selvsagt klassiker i sommerkrukker og vegghengte potter om sommeren, sammen med nesten hvilke som helst av blomstrende sommerskjønnheter. Og endelig – hva dekker stablemurer bedre enn ranker av eføy som henger nedover? Vår allsidige venn eføyen slår til igjen.

Produksjon av eføy i Norge

Eføy er kanskje vår mest populære grønnplante. I Norge blir det nå produsert nær en million av dem årlig. Eføyen er hovedsakelig sorter som er beregnet på bruk innendørs, men planter med svært lange ranker til dekorasjoner, planter til utendørs sommerkrukker og bed er også inkludert. Flere titalls sorter med farge- og størrelsesvariasjoner er tilgjengelig.

Gartnerens tips: Slik tar du vare på din eføy

Eføy kan trives både inne og ute under de fleste normale forhold. Det finnes sorter som er mer og mindre glade i lys og temperaturforskjeller. Mange eføy er glad i indirekte lys og delvis skygge, og litt fuktig luft er også en fordel. Mange er redde for eføy først og fremst på grunn av spinnmidd. Da er det greit å vite at norske eføy vesentlig dyrkes uten plantevernmidler, og at gartnerne også profesjonelt bruker samme tips som vi anbefaler forbruker: Vann tilsatt litt såpe og matolje sprayes på plantens grønne deler, eller man kan rett og slett dyppe bladene i løsningen. Dumt for skadedyr, men bra for oss.

Funfact om eføy og livet

Vet du at eføy, slik du kjøper den i butikken, bare er et barn? Kanskje ikke så overraskende, men av våre mest brukte planter er eføy en av de som har tydeligst overgang til ungdom og voksen. Mange henvender seg til oss i OBP og spør hva som plutselig vokser og blomstrer der eføyen tidligere sto. Da har den bare blitt voksen, og fått grovere stilker, rundere blader, og blomsterklaser.