August er tiden for å samle. Plukk blomster med deg inn, sank bær og grønt, og ta bilder av hagen og plantene. Ta turen i hagen og på balkongen, ta bilder, så husker du neste år hva som var bra med årets sommersesong, og hva du vil endre til neste år. Kanskje er tiden inne for å skifte litt ut; sommerblomster som ikke har fått det stellet vi planla, eller kanskje skal det plantes. August og september er fine måneder å plante flerårige vekster, som stauder, plen, frukt og bær, prydbusker og trær.

Disse sommerblomstene ble fine i hagen min!

Hvilke sommerblomster likte du best i år? Hvilke fargekombinasjoner ble bra i krukkene? Ta bilder av sommerblomstene dine, både det som ble bra og det som ikke fungerte etter planen. Det er vanskelig å huske fra år til år, hva man kjøpte og hva som ble plantet sammen. Ved å se på bildene kan du planlegge neste års blomstring allerede nå. Det er også nyttig å kunne ha et bilde å vise fram hvis du er på jakt etter en spesiell farge på blomstene, eller hvis du ikke husker hva planten het. Bildet til høyre viser en vellykket sammenplanting av Petunia i rosa og dust lilla sammen med hvit Femtunge (Scaevola).

Så plen og plant busker og stauder i august

Det kommer ofte mer regn i august enn i juli, noe som er en fordel hvis du vil plante eller så ny gressplen. Gressfrø bør ikke tørke ut mens det spirer, derfor må en nysådd plen vannes med vannspreder hvis det ikke regner. Nå i august er det fuktigere enn i juli, men fortsatt sol og varme nok til at gresset vil spire og etablere seg før frosten. August er også en super tid for å plante stauder og busker. Når plantene i blomsterbedet er på sitt største er det lett å se hvor det er plass til flere, eller hvor det bør byttes ut noen som ikke passet inn. Stauder som høstfloks (Phlox paniculata), Hestemynte (Monarda didyma), Dagliljer (Hemerocallis), og forskjellige Aster og Rudbeckia er på sitt fineste nå.

Forny blomsterkasser og krukker etter sommerferien

Blomsterkassene og krukkene kan trenge påfyll etter ferien, siden mange sommerblomster begynner å bli forvokste eller avblomstret. Sensommeren byr på strålende Solsikker i gult, Asters i rosa, lilla og hvitt, og Georginer og Frilandskrysanthemum i et stort spekter av farger. Prøv for eksemple høye rosa Georginer i midten, knæsj rosa Celosia rundt og hengende Eføy eller Sølvgrå Dichondra ‘Silver falls’. Lilla Asters blir ekstra fine med det delikate bladverket hos Muhelenbeckia rundt. Krukker med kulerunde Frilandskrysanthemum på hver sin side av inngangspartiet ser både stilig og frodig ut.

August er også tiden for å

  • Støtte opp staudene før regnet legger dem i bakken
  • Klippe ned visne blomster på staudene hvis du ikke vil at plantene skal danne frø.
  • Ta inn blomster til buketter! Høye sommerblomster, liljer og mange stauder  blir flotte i buketter.
  • Høste bringebær, kirsebær, rips, solbær og stikkelsbær. Kanskje venner eller familie vil hjelpe til mot å få litt av avlingen?

Ta med noen nye stueplanter også

Det er ikke bare sommerkrukkene som kan trenge oppfriskning etter ferien. Stueplantene som har kost seg i sommervarmen har kanskje pådradd seg både solsviing og voksesmerter. Kanksje har noen blitt glemt bak en gardin, mens andre har druknet etter velment ferievikarvanning. Stueplantene Gerbera, Krysantemum og Ildtopp finnes i alle regnbuens farger og i både varme og mer duse toner. De fargerike fruktene hos Prydpepper (selges også som Spansk pepper og under sitt latinske navn Capsicum) lyser opp, og kan brukes både inne og ute.