Det finnes en jungel av råd og informasjon om valg av potter, jord og planter. Generelt er det viktig å ikke gjøre plantestellet uoverkommelig komplisert, men velge enkelt og i god kvalitet. I denne artikkelen får du noen råd for sommerblomstene.

Etter en lang vinter har frosten endelig begynt å slippe taket, og for gartnere er tiden inne for å gjenopplive hage og hus. Nå er det ingenting som stopper deg fra å fylle balkongen med vakre og fargerike planter og blomster. Ekspertene ved Pelargonium for Europe vil her gi deg tips og triks for plantingen, for å sørge for at blomstene dine holder seg vakre og frodige hele sommeren.

Å velge passende potte

Mangfoldet av balkongbokser, potter, krukker og kar å velge mellom kan være overveldende. Når du velger ut hvilken du vil ta i bruk må du først og fremst tenke på planten som skal i potten. Ta utgangspunkt i at planten skal ha plass til å vokse i krukken, og regn med at både planten selv og dens tilhørende røtter vil vokse en god del. Vi anbefaler en potte på rundt 20 cm, da vil røttene ha god plass til å boltre seg. Mange planter, deriblant pelargonia, vokser såpass raskt og stort at den vil fylle ut potten selv om den nyplantet ser ganske stusselig ut alene. Vi anbefaler å ikke plante mer enn to planter i en 40 cm lang balkongboks, og ikke mer enn tre i en 60 cm boks. En potte som er 15-18 cm i diameter burde ikke holde mer enn en pelargonia. Pottens farger og materialer er opp til deg å bestemme, men husk at fuktighet fordamper raskere i mørkere kontainere enn lyse! Jordens fuktighet fordamper dessuten også raskere i en potte av leire enn en i plast. Tips: Installerer du en automatisk vanner slipper du å tenke på den biten av ivaretagelsen.

Den riktige komposten

Å velge riktig jord kan virke overaskende vanskelig, siden det finnes så mange ulike typer som presenterer seg som best for den ene eller andre blomsten. En tommelfingerregel er at plantejord av høykvalitet fungerer til de fleste til planter i potter. Denne typen tar godt vare på vannmengden uten å ødelegge drenering, og er tilsatt og holder på nødvendige næringstoffer, og sørger samtidig for at nok luft når røttene. Det finnes også jord spesifikk for pelargonia, med næringsinnhold og sammensetning tilpasset planter som trenger mye næring. Denne type jord passer også perfekt for andre «sultne» planter. Det er også mulig å lage ditt eget vekstmedium (jordblanding), ingrediensene til dette samt ferdiglaget jord av alle typer finner du på hagesentre og i blomsterbutikker.

Når du planter

Når du planter, enten det er pelargonia eller andre sommerblomster, er teknikken i det store og hele den samme. Først dekker du bunnen av potten med eksempel terrakotta potteskår, leirstein eller lignende. Dette bunnlaget sørger for drenering, slik at overflødig vann ved vanning kan gå ut av potten og hindrer at blomsten blir overvannet. Neste skritt er å fylle potten omtrent trekvart full med pottekompost, og press jorden lett sammen. Om plantene dine er av den sultne sorten er det smart å bruke kompost som på forhånd er gjødslet, men du kan også blande inn langvarig gjødsel i komposten. Nå er det snart klart for at blomsten kan finne et nytt hjem i potten, det siste du må gjøre er å vanne røttene til blomsten godt før du plasserer den i potten.

Edderkopp-planter, sitron- og klementintrær og urter er også ideelle partnere til pelargonia.

Når du planter bør du regne med at blomstene skal vokse, og hvis du planter flere i en potte bør du sørge for at de plantes minst 20 cm fra hverandre. Legg mer kompost rundt og et tynt lag på rotjorden, men pass på at det er minst 2 cm fra jord til bremmen på potten. Press jorden igjen litt ned og vann godt så jorden får satt seg. Viktig!: Selv om du har et vannreservoar bør du vanne plantene dine lett ovenfra de første par ukene frem til røttene har fått skikkelig tak i jorda.

Kombiner pelargonia med andre planter i potten

Pelargonia er lett å ta vare på, robuste, riktblomstrende og svært vakre, og gjør seg ypperlig som balkongplante. Den kan gjerne plantes i potte med andre planter, og gjør seg alltid slående vakker i sammenheng med grønt og andre blomster. Om du ønsker å kombinere pelargonia med andre planter bør du passe på at potten er stor og at de andre plantene trives under tilsvarende forhold. På bildet ser du pelargonia i potte med verbena og salvie, en sommerlig samling som på samme tid som den er vakker også er et godt sted for bier og andre insekter.