Mange av oss er bortreist i sommerferien, og da gjelder det å ta noen grep som hjelper plantene til å klare seg gjennom uker uten daglig stell. Det beste er å alliere seg med en nabo, venn eller familiemedlem som er hjemme i ferien, men har du ingen som kan komme og se til plantene dine har Opplysningskontoret for blomster og planter noen tips å komme med.

Gode råd er ikke nødvendigvis dyre! Forbered plantene på ferie

Skal du og plantene dine feriere hver for dere, kan det være lurt å gjøre noen forberedelser, for at plantene skal klare seg best mulig mens du er borte.

Reduser vanningsbehovet til sommerblomsteneselvvanningspotte_med_bommullstrad

I godt og varmt sommervær vil blomster og planter som står i sola hele dagen ha behov for mye vann, gjerne daglig. Flytt krukker, ampler og kasser til en skyggefull plass. Dette vil redusere vannbehovet betydelig. Mange av plantene tåler også godt en tilbakeskjæring av blomster og bladverk, og mindre bladverk gir mindre behov for vann. Plantene vil i løpet av noen uker vokse seg kraftige og begynne å blomstre igjen, kanskje allerede når du er tilbake fra ferieturen.

Kan plantene dine også reise bort?

Kan ampelen din hektes ned og dra på ferie? Det er ofte lettere å få noen til å vanne hos deg hjemme hos seg selv, enn å komme til deg. De fleste ampler med sommerblomster trenger jevn tilførsel av vann. Små blomsterkrukker med begrenset jordklump kan også ofte trenge mye vann. Vurder om plantene kan reise på ferie, de også!

Ekstra vanntilførselSaintpaulia med ferievanning

Store krukker med god jord som holder godt på fuktigheten er et godt tips når du planter på våren, og dette hjelper også godt til at plantene kan overleve ferien. Sett krukkene på underskål eller fat og vann godt før du reiser bort, helst på kvelden eller på morgenen. Vanning i sola midt på dagen fører til at mye av vannet fordamper og vannet kan også gi sviskader på bladene. Sørg for at alle ampler, krukker og kasser er gjennomvåte før du reiser på ferie. Fyll en tom brusflaske med vann, ta en tøybit i åpningen og sett den på hodet i blomsterjorda. Dette gir litt ekstra vann som plantene vil kunne nyttegjøre seg etter behov.

Det finnes et rikt utvalg av vanningsutstyr som regulerer vanningen. Ved å utstyre balkong, terrasse, veksthus og hage med dryppvanning og vanningstimer kan du trygt reise vekk og la plantene vokse i sommervarmen.

Stueplantene

De ulike plantene krever ulik mengde vann, men som hovedregel kan en si at jo tynnere blader en plante har, desto større er vanningsbehovet. God gjødsling gir mer vekst og økt vanningsbehov, så vurder  å dempe gjødsling rett før ferien. Pass på at ingen planter, bortsett fra sukkulenter og kaktus, står i direkte sollys, da trenger de mer vann og kan lettere få sviskader.

 • Plasser en tykk skive oasis i bunnen av potteskjuleren og fyll vann opp til overflaten av oasisen. Plasser plantene oppå.
 • Fyll en brusflaske med vann, ta en tøybit i åpningen og sette den på hodet i jorden.
 • Kjøpe selvvanningspotter. Her finnes det flere varianter.
 • Legg godt fuktet avispapir eller håndkle i bunnen av badekaret eller i vasken og sett plantene uten potteskjuler oppå.Ferievanning, nødvanning, flaskevanning
 • Sett plantene ut i hagen i le og delvis skygge.

Forbered hagen

Uansett om noen kommer og ser til plantene dine eller ikke – det vil ofte se ut som et villnis når du kommer hjem. Det er noen ting som kan gjøres før avreise, og dette vil lette arbeidet når du kommer tilbake.

 • Luk i bed og hage
 • Klipp plenen, men ikke for kort, helst en klippelengde på minimum 4 cm. Klipper du for kort kan plenen bli for tørr og gulne, og mosen får gode vilkår.
 • Vann alle planter godt, og vann helst jorda og ikke bladene. Gi plenen en god rotbløyte før du reiser hvis det er spådd svært varmt, det burde gi nok fuktighet til minst 14 dager.
 • Ikke plant nye planter rett før du reiser, de vil ikke ha etablert godt nok rotsystem til å greie seg uten ekstra vanning i etableringsfasen.
 • Bind opp planter som har behov for det
 • Vent med gjødslingen til du kommer hjem fra ferie, og husk uansett å gjødsle i eller rett før regnvær