Hele høsten og vinteren kan vi glede oss over en velkjent dronning - vintervakre Asalea.

En blomstrende Asalea er noe av det vakreste du kan hvile øynene på. De perfekte, glinsende blomstene kan være både enkle og doble. Du får Asalea med hvite, røde, rosa, lilla eller tofargede rosa og hvite blomster. Vil du ha noe ekstra som gjør mye ut av seg, finnes det både oppstammede og søyleformede Asaleaer i salg. En oppstammet Asalea i inngangspartiet blir et blikkfang som gir både deg og gjestene en varm velkomst. Passer du på å holde planten fuktig, vil den blomstre til langt ut i januar.

Økt popularitet

Etterspørselen etter Asalea har økt i de siste årene, og i Norge produseres det i år nesten en million planter. Mange ser på Asalea som en juleblomst, men den er egentlig en flott plante å ha inne om vinteren og burde fint kunne brukes i hvert fall fra oktober til ut i januar. Tradisjonelt har det vært den røde fargen som har solgt mest til jul, men nå selges det mer og mer Asalea med hvite og lilla blomster.

Det latinske navnet til Asalea er Rhododendron simsii, og som navnet viser er dette en nær slektning av Rhododendron-buskene vi har i hagene våre. Denne arten av Rhododendron klarer ikke vinteren hos oss, derfor har vi den i stedet inne som en vakker stueplante.

Slik får du Asalea til å vare

Når du kjøper Asalea i butikken skal bladene være struttende og friske, og jorden skal være fuktig! – Dette er det viktigste å passe på, sier OBP. Asalea takler en full uttørking dårlig. Den kaster lett knoppene, så pass godt på at planten får nok vann. Jevn fuktighet og en lys plassering hvor det ikke er for varmt, er hemmeligheten bak å lykkes med Asalea.

Du trenger ikke gi gjødsel til Asalea før blomstringen er ferdig og planten begynner å vokse utpå nyåret. Når det blir varmt nok om våren kan du sette planten ut i hagen. Sett den i halvskygge slik at den ikke tørker ut, og gjerne i surjordsbedet sammen med andre Rhododendron. I løpet av sommeren vil Asaleaen danne nye knopper. Ta inn planten om høsten og nyt nye vakre Asalea-blomster.