Mars er vi inne i den første vårmåneden; våren er i gang! Nå er tulipanene på sitt beste, og fargevariasjonen er stor.- Naturen har sørget for tulipaner harmonerer uansett farge, mener Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Tulipaner symboliserer fantasi og drømmer, og den store fargevariasjonen er noe av det som gjør tulipanen så populær. Klare farger, og nydelige fargekombinasjoner; røde, mørke, svakt rosa, sterk lilla eller dust kremhvit; valget er ditt. Skal du gi bort en bukett med blomster, er tulipaner et naturlig valg.

Tulipaner kan gjerne få selskap av andre snittblomster, grener og naturmaterialer. Nå om våren er det naturlig å bruke greiner med gåsunger, kirsebærblomster eller lysegrønt bjørkeløv. Snitt stilkene, sett de i en vase med vann, se, og kjenn hvordan skuldrene senker seg. Til forskjell fra andre snittblomster, vil stilkene hos tulipaner fortsette å vokse. Etter noen dager kan du snitte stilkene på nytt. Dette vil også hjelpe stilkene med å ta opp vann og holde seg lenger, tipser OBP. Prøv gjerne å snitte tulipanene helt korte og sett dem i glass når levetiden nærmer seg slutten, så får du nyte de vakre blomstene et par dager ekstra.

Tusenvis av tulipansorter

Det finnes mange tusen forskjellige sorter tulipaner.Norske tulipanprodusenter velger sorter i farger som er tilpasset vår sesongvariasjon. I tillegg lages det mange bukettene med fargeblanding, og bra er det siden det kan være vanskelig å velge bare én farge! Å krysse fram en ny sort av tulipaner tar lang tid, opptil 20 år. Først velges foreldreplantene ut, og frøplantene fra disse må vokse seg store nok til å blomstre. Dette kan ta 5 år. De som er best i forhold til blant annet sykdomsmotstand, farge og holdbarhet velges ut og brukes videre i foredlingen. – En ny sort får ofte navn etter personen eller firmaet som har foredlet dem fram, kan OBP fortelle.

Tips for bedre holdbarhet hos tulipaner:

  • Kjøp tulipanene i knopp, men pass på at knoppene har farge
  • Ta av papiret rundt tulipanene, men la plasten være på de første timene
  • Snitt tulipanene rett over, helst under rennende vann
  • La tulipanene stå kjølig i en ren vase med lunkent vann de første timene
  • Ta så av plasten rundt tulipanene og sett dem i kaldt vann
  • Bruk gjerne holdbarhetsmiddel for løk blomster
  • Sett blomstene kjølig om natten