Hortensia er blant våre mest populære potteblomster. God kvalitet på blomstene og kort vei fra veksthus gjør at plantene får god holdbarhet. Det produseres nesten 2 millioner stuehortensia årlig i Norge, og du finner den herlige planten i salg året rundt.

Du kan velge i mange farger og variasjoner: du finner alltid en ny.

– Blomstene hos Hortensia kommer i stadig flere fargetoner, som rent hvitt, blåtoner, nyanser av rosa og over i mørk lilla. En stor stuehortensia gir deg glede i mange uker fremover. Og så er den så lett å stelle, så lenge den får nok vann, sier daglig leder Tove Ladstein i Opplysningskontoret for blomster og planter.

Slik får du en Hortensia til å leve lenge:

– Hold den jevnt fuktig. De store blomstene og bladene trekker mye vann, og den bør ikke tørke ut. Du kan gjerne bøttevanne den en gang i blant.

– Hortensia er en “sulten” plante: Gi den gjødsel annenhver uke, eller bruk svak gjødsel ved hver vanning. Vi anbefaler gjødsling med surjordsnæring annenhver uke, fra februar til oktober.

– Hortensia trives i stuetemperatur, men kan også settes noe kjøligere for å forlenge blomstringstiden. I slutten av mai kan den plantes i hagen.

– Planten bør stå så lyst som mulig, den tåler også noe direkte sollys, men bør skjermes for sterk sol.

Tre ting du bør vite om Hortensia:

1. Hortensia er naturens lakmustest. Den skifter farge etter hvilken pH vannet har. Har vannet en lav pH verdi, blir blomstene blåere.  Motsatt bli den rosa når pH´n stiger. Vannet vi har i springen er ofte basisk, så du vil se at din blå Hortensia langsomt blir mer rosa på sikt. De hvite hortensiaene skifter ikke farge. Nyere sorter lar seg påvirke i mindre grad enn de tradisjonelle.

2. Hortensiaen er opprinnelig fra Sør-Japan. Den vokser i minst 90 forskjellige arter av planten i Kina, Sørøst-Asia, Nord- og Sør-Amerika. De vokser vilt i alle fasonger, alt  fra små busker og store trær til klatreplanter på over 30 meter.

3. Hortensiaen ble oppdaget i Japan av en botaniker i 1786. Det sies at han hadde med seg den unge assistenenten Baret.  Man avslørte senere at Baret egentlig var en kvinne ved navn Hortense. Blomsten ble oppkalt etter henne.