Grønne planter er en selvfølge i de fleste hjem. De er lette å ta vare på, finnes i utallige varianter og skaper trivsel for oss som omgir oss med dem. Likevel kan det være en utfordring å få dem til å trives gjennom vinteren med varierende temperaturer og lite lys. Her får du våre beste tips for å stell av grønne planter.

Et liv i det grønne – viktig for kropp og sjel

Grønne planter er en stadig større del av vår livsstil. Det er vanskelig å tenke seg interiørmagasiner, boligannonser og ukeblader uten bilder av grønne planter inkludert i interiøret. En balkong eller veranda uten krukker med planter ser tom ut. Det er ikke overraskende at den grønne vinden blåser, både på interiør og hobby, matproduksjon og i potter og bed. Både fysisk og psykisk helse har godt av nærhet med planter og plantestell. En stadig større andel av nordmenn vil så, stelle og frydes over planter som vokser. Ser vi bilder fra vinterens trendutstillinger indikerer at en liten jungel innendørs er «helt innenfor».

Det finnes mange gode grunner til å fylle hus, hybel, klasserom og kontor med grønne planter:

  • Luftforbedring: Planter omdanner CO2 til oksygen, og absorberer i tillegg en del skadelige stoffer i luften. NASA har blant annet lagt ned et omfattende arbeid i forhold til planter og luftrensing i rommet, og dette også relevant for våre hjem og arbeidsplasser! Grønne planter bedrer også luftfuktigheten i rommet.
  • Trivsel: Hjernen vår er faktisk ganske enkel. Å se, føle og stelle med planter gjør oss lykkeligere og mer tilfreds. Det finnes mye forskning som har konkludert med at planter både inne og ute er viktig. Planter absorberer også lyd.
  • Helse: I tillegg er det heller ikke dumt med fysisk arbeid, som vanning og bæring.
  • Enkelt: Mange grønne planter er lettstelte og selv de av oss uten grønne fingre kan klare å holde liv i dem over tid.

Stell av grønne planter:

Grønne planter er ingen helhetlig gruppe, men er som regel definert som mengden av alle de planter vi bruker til dekorasjon på grunn av bladene og den fysiske formen, mer enn blomstene. Selv grønnplantene kan ofte blomstre på et eller annet tidspunkt, men det er ikke blomstenes skjønnhet som får oss til å velge akkurat en planten.

Med alle variasjoner, fra skjøre, tynne blader til grove trær med bark og tykke blader er det vanskelig å gi en eksakt fasit på hvordan planter skal stelles. Det finnes likevel noen tommelfingerregler:

  • Små potter med lite jord tørker fortere enn store potter med mye jord. Velg gjerne planter med litt størrelse på potten, så slipper du å se til dem ofte.
  • Tynne, sarte blader krever jevn fuktighet, mens tykke, fuktfylte blader lagrer vann og er mer sensitive for overvanning og tåler å tørke ut mellom hver vanning. Velg planter med tykke blader om du vil vanne sjeldnere.
  • Mørke grønne blader tåler ofte dårligere lysforhold bedre enn hvitspettede sorter, som kan kreve mer lys. Det er derfor de mørke grønne plantene er ekstra populære om vinteren.
  • Gjødsel er mat for plantene, og de fleste kan få litt vanlig flytende plantenæring under vanning. Mengden gjødsel bør tilpasses mengde vekst og lys, derfor trenger de bare litt om vinteren. Utover våren og mot sommeren kan du øke mengden.
  • Mange grønne planter kan med fordel få en sommerferie utendørs, men unngå full sol, særlig i sommerferiens begynnelse. Planter er litt som oss mennesker og trenger sakte tilvenning til den sterke vårsolen og temperaturen ute. Sett gjerne plantene i skyggen den første perioden, og unngå at de blir stående i direkte sollys på de varmeste dagene.