Syrin er en tradisjonell busk, kjent og kjær over hele det norske land. Mange syriner tåler tøft klima. Du finner den på gamle gårder, i parker og gamle og nye hager. Det finnes et vell av farger og fasonger, dufter og blomstringstider. Utforsk syrinene på ditt nærmeste hagesenter!

Syrin er en klassiker i hagen og få busker er elsket like høyt. Det botaniske navnet er Syringa, som kommer fra Syrinx, det greske ordet for panfløyte, og det er sagt at man tidligere har brukt syringrener til å lage panfløyter. Fargene på blomstene spenner seg fra hvit til lyse rosa og blå varianter, og til dype, mørke fargetoner. Dufter gjør de fleste av syrinene, men i ulik grad.

Å gi bort en syrin, enten det er en plante eller snittede grener til bruk i vaser nå i mai, har vært kjent som en måte å ønske mottaker vel, et godt liv og god bedring. Det er spesielt den originale, lilla fargen som har bidratt til dette, da lilla blomster fra tidligere tider har vært kjent som spesielt mytiske.

Syrin er også en av blomstene som nevnes i forbindelse med spiselige blomster. Om den smaker godt er for oss litt uvisst, men blomstene er i hvert fall vakre, og kan også kandiseres til virkelige skjønnheter på festkaken.

Også som bordpynt i vaser kan syrin være en holdbar blomst. Vær nøye med et helt og rent snitt og rent vann i en ren vase. Knekk ikke grenene av busken! (og særlig ikke hvis det er naboens).