Vet du at mange stauder er flotte å bruke som snittblomster, til sommerens blomsterbuketter? Hvert år velger norske staudegartnere ut et tema innen stauder som vi fokuserer ekstra på. Tema 2018 er stauder til snitt.
Stauder til snitt er enda et av anvendelsesområdene for stauder. Denne egenskapen vil vi i Staudegruppa, Norsk Gartnerforbund, presentere for dere i år.
Hva kjennetegner en staude som er egnet til bruk i buketter?
Stauder som blir brukt til snitt kan ha veldig forskjellige krav når det gjelder jordforhold, tilgang på lys eller næringsbehov. Felles trekk er en opprett vekst, holdbarhet etter snitt og en iøynefallende blomsterfarge eller form. Ved planting av et blomsterbed med stauder som man har tenkt å bruke til snitt, plasseres plantene slik at de er lett tilgjengelige for å skjæres. Enkelte arter må bindes opp og de må ha nok stor planteavstand til at de kan utvikle seg. Lang blomstringsesong sikrer fine blomsterbuketter hele sommeren og langt ut på høsten. Sorter som holder seg friske og tilgang på lettvint vanning er også med på
å sikre et vellykket resultat.
Hvordan vet jeg hvilke stauder jeg bør velge?
En åpen saks er symbolet som snittstauder er merket med på etiketten som følger med ved innkjøp av plantene. Men det er langt flere stauder som kan brukes til snitt når man tar med dekorativt bladverk som finnes hos bladliljer (Hosta), bergblomst (Bergenia), vinterglans (Pachysandra), frøstjerne (Thalictrum), forskjellige gressarter og enkelte bregner for å nevne noen. Flere stauder som er velegnet til å tørke finnes også, som kuletistel (Echinops), ryllik (Achillea), japansk lykt (Physalis), evigblom (Anaphalis) eller stikle (Eryngium). Disse gjør sesongen til buketter fra egen hage enda lenger.
Velg norske stauder!
Norsk klima er ikke uten utfordringer for planter som klarer seg fint som stauder i andre land. Norske staudeprodusenter tester og velger ut stauder som er velegnet for norsk klima, noe som er veldig viktig for suksess i staudebedet. I tillegg tar de vare på den norske plantekulturarven, noe som gjør at du vil kjenne igjen mange av blomstene på staudelisten, selv om du kanskje ikke kan navnet på dem fra før.
Et godt planlagt staudebed kan ha blomstring fra tidlig vår til høsten kommer, og anvisning av blomstringstidspunktet skal du finne på hver staudes merkelapp.
Noen tips til hvordan man kan glede seg i flere dager over en selvdyrket bukett:
- Velg stauder som nettopp har sprunget ut og bladverk som er helt utvokst – fylte
sorter holder gjerne lenger enn enkle blomster. - Bruk kniv for å snitte stenglene på skrå og fjern de nedre bladene slik at bladverk
ikke kommer i kontakt med vannet. - Bruk nyvaskede, rene vaser. Vannet skal også være rent, derfor skal man helst
skifte det annenhver dag.
En kortreist bukett fra egen hage vil mange være begeistret for og det er en trivelig gave å gi. Det er bare å bruke skattene som finnes i staudebedet.
Stauder egnet til snitt:
Stauder med spennende bladverk:
Artemisia – malurt
Asparagus – asparges
Bergenia – bergblom
Carex – starr
Heuchera – alunrot
Hosta – bladlilje
Lamiastrum – gultvetann
Mentha x rotundifolia – eplemynte
Meum athamanticum – bjørnerot
Polystichum – taggbregne
Thalictrum – frøstjerne
Stauder også egnet til tørking:
Achillea – ryllik
Anaphalis – evigblom
Briza media – hjertegras
Echinacea – solhatt
Echinops – kuletistel
Eryngium – stikle
Hordeum jubatum – silkebygg
Lavandula – lavendel
Leontopodium – edelweiss
Physalis – japanlykt
Klikk på bildene for å se hele listen: