Fargegleden har heldigvis inntatt landet, og blått og blånyanser har flere ganger blitt utropt til "årets farge" av ulike eksperter. Hva med å prøve en sommer i blått?

En sommer i blått – blåblå himmel, fred, samarbeid, men også kulde og friskhet.

Blått er en farge for alvor, og symbolikk rundt den blå fargen finner vi i mange religioner og kulturer. I kristendommen, der den blå fargen er guds farge, i Islam er enkelte blåfarger symbol på trossamfunnet og en mye brukt farge på moskeer. I Kina forbindes blå farge med udødelighet, og kanskje har dette en sammenheng med at kongelige er påstått å ha blått blod? Vi ser i hvert fall at den blå fargen er brukt på mange hedersbevisninger. I gresk mytologi var gudenes konge, Zavs, forbundet med blått.

Mange er opptatt av farger når hage og balkong skal fargelegges for sesongen – eller kanskje har man bare en favorittfarge å glede seg over i hagen. Uansett: Her er et utvalg av våre blå-blå favoritter:

Blå sommerblomster:

Det finnes mange sommerblomster i blått, og stadig flere utvikles – det er noe av det beste med å velge årets sommerblomster, det er alltid en fin miks av elskede klassikere og spennende nyheter å finne hos gartneren. Alle kan du finne i klare, blå nyanser, og alle er tilgjengelig for blomsterelskende over hele landet. Dette er trofaste, flotte sommerblomster som ikke krever mye stell utover vann og næring.

Her har vi trukket frem lobelia Lobelia, hortensia Hydrangea, Bacopa Bacopa, stemor Viola, klokke Campanula, petunia Petunia og jernurt Verbena.

Blå stauder:

Mange stauder blomstrer i vidunderlig blått – det er nesten umulig å velge, så da gjorde vi ikke det. Her er en del av våre skjønneste, klareste blå, som plantet sammen kan utgjøre hele bed med blomstring i sol og skygge, fra vår til høst, og fra høyt til lavt – hele sommersesongen.

Her har vi valgt å vise frem forglemmegeisøster Brunnera, fagerklokke Campanula, emeilerkespore Corydalis, salvie Salvia, ridderspore Delphinium, kuletistel Echinops, storhjelm Aconitum, blå valmuesøster Meconopsis, kinasøte og makinosøte Gentiana, jonsokkoll Ajuga og lungeurt Pulmonaria.

Busker i blått:

Å ha riktig bilde av alle busker i alle fargenyanser er ikke lett…men dette er tre av våre blå favoritter. Sommerfuglbusk Buddleja, klematis Clematis og hortensia Hydrangea finnes alle i klare blå nyanser, og også farger som vender seg mer mot de lilla.