Trinn for trinn - slik planter du blomsterkrukkene for våren og sommeren.

Ser sommerblomstene sørgelige ut etter en måneds tid? Det er helt vanlig. Følg oppskriften og lykkes med årets sommerkrukker!

Slik planter du i krukker

  • Du kan plante i det aller meste av beholdere, men det bør være hull i bunnen slik at vannet kan renne ut om det blir for mye. Selvvanningspotter er potter og krukker med et avskjermet lag nederst som lar den oppbevare ekstra vann som planten kan suge til seg etter behov. Potter av tre, f.eks trekasser og paller suger ofte til seg fuktighet, og bør fores med plast, voksede stoffer el l før du fyller på jord, for å hindre at jorden tørker ut.
  • Jo større potten er, jo mer jord rommer den og jo lettere er det å holde jevn fuktighet i jorden. Velg så stor krukke du har mulighet for, og større enn du tror du trenger. Bedre med to planter i en stor krukke, enn to små krukker med en plante i hver.
  • Bruk god jord. Dette er særlig viktig om plantene skal stå der lenge og vokse mye. Hvor god jorden er, avspeiles ofte i prisen. God jord kjennetegnes ved at den har en god struktur (synlige biter av biologisk materiale, som kvister er helt ok), og ikke «klapper sammen» etter noen måneder.
  • Plantene har næring i jorden i potten sin når du kjøper den, men skal den vokse en lang sommer trenger den mer næring. Vær raus med kompost og langtidsvirkende gjødselpellets – men ikke så raus at du svir planterøtter. Mengdeanvisning står på pakken! Gjødsel som kan løses opp og tilsettes med vanningsvann er også et fint supplement.
  • La jorden tørke opp noe mellom vanningene, men vann før plantene henger med bladene. Planterøttene har behov for luft, og tåler generelt ikke å stå våte.
  • Tilpass vanning etter klima. Er det varmt og tørt må du vanne mye – er det kjøligere bruker planten mindre vann.