Høsten er tiden for å planlegge en riktblomstrende vår. Blomsterløk trenger en vinter for å blomstre, og nå er tiden for å sette løk av krokus, tulipaner, påskeliljer og mange av de andre vårfavorittene.

Hva slags blomsterløk skal jeg velge, og hvor kan jeg plante dem:

Det er nå du må legge blomsterløkene som gir så flott blomstring om våren. Grunnen til at man planter dem nå, er at de trenger en periode med lav temperatur for å kunne blomstre, det vil si en vinter.

Blomsterløkene omtales mest som blomsterløk, selv om flere av dem egentlig er knoller. Dette gjelder for eksempel krokus og Gladioler. Det flotte med blomsterløk er at de har bittesmå blomsteranlegg allerede nå, slik at de ganske så sikkert vil blomstre neste år. Blomsterløk har dessuten bra herdighet, slik at du kan plante dem i hagen uansett hvor du bor i landet.

Hva slags blomsterløk du vil plante, velges med hjertet. Hvor løkene skal legges, bestemmes ut fra hvilke løk du har kjøpt, og hva du har muligheten til. Uansett om du har en stor eller en liten hage, finnes det alltid et sted hvor du kan plante blomsterløk! Det er også lurt å tenke på når de forskjellige løkene blomstrer; sene tulipaner og forskjellige Allium blomstrer i juni, da man har begynt å klippe plenen. Disse passer derfor perfekt i blomsterbedet, der du kan bytte de ut med sommerblomster senere i sesongen.

  • Blomsterløk som passer på steder der de kan spre seg: Krokus, snøstjerner(Chinodoxa), vinterblomst (Eranthis hyemalis), påskeliljer, pinseliljer og andre Narcisser, Perleblomst (Muscari), Scilla, Anemoner, Klosterkokke (Leucojum). Alle disse kan også settes i et etablert blomsterbed.
  • Blomsterløk som passer i blomsterbedet: Tulipaner, Allium, Keiserkrone (Frittallaria), liljer, Ranunkler, stjernehyasint (Camassia), Iris hollandica.
  • Disse passer i plenen: Tidligblomstrende planter som Krokus, snøklokker (Galanthus) og vinterblomst (Eranthis hyemalis), våriris (Iris reticulata).
  • Blomsterløk som rådyrene ikke liker: Allium, vinterblomst (Eranthis), Klosterklokke (Leucojum), Keiserkrone (Frittalaria), Narcisser, og Stjernehyacint (Camassia).

Hvordan skal jeg plante blomsterløk?

Blomsterløk kan plantes fra de kommer i butikkene i slutten av august, til frosten kommer. Det er lurt å plante så tidlig som mulig. Da rekker løkene å danne røtter før frosten setter seg i jorden. Løker som ble godt etablert om høsten har lettere for å klare seg gjennom vinteren. I tillegg er utvalget i butikken alltid størst tidlig på høsten. Utfordringen for setting av blomsterløk tidlig høst kan være store nedbørsmengder. Husk derfor at blomsterløk best settes i veldrenert jord.

Planting:
  • Grav et romslig hull, løsne opp jorden slik at løkene lett kan etablere røtter. Er jorden hard og inneholder jorden mye leire, bør du gjøre den «lettere» ved å blande inn sand, jord og litt veldannet kompost.
  • Løkene skal legges så dypt at de ikke skyves opp av frosten, men grunt nok til at de vil «orke» å blomstre til våren. Sett de 2-3 ganger dypere enn de er høye, dvs en 4 cm høy løk plantes 8-10 cm dypt. Sjekk hva det står på pakken.
  • Sett løkene og knollene med spissen opp. Setter du dem feil vei vil de som regel klare å komme seg opp, men det vil ta lenger tid. Det blir finest å legge samme type løk på samme sted, slik at det blir mange sammen. Du kan også sette flere typer løk på samme sted.
  • Ha jord tilbake oppi hullet og vann. Er høsten tørr kan det trengs å vanne flere ganger slik at de nye røttene ikke tørker ut.
  • Det er lurt å skrive navnet på planten på en etikett som du stikker halvveis nedi jorden. Til våren har du kanskje glemt hva du plantet der.

Hva gjør jeg etter at de har blomstret ferdig om våren?

Etter at de vårblomstrende løkene har blomstret ferdig, bør de få stå i fred og visne ned. Da trekkes næringen tilbake til løkene, omtrent som trær trekker næringen tilbake fra bladene om høsten. I denne perioden trenger løkene næring, det er nå de skal «vokse seg fete». Mange løk vil blomstre om igjen til neste år, men enkelte kan ofte være mer vanskelige. De er allikevel så skjønne at det ikke kan hindre oss i å plante dem.

Endel blomsterløk formerer seg med frø eller ved å danne sideløker. Disse kan etterhvert danne hele tepper med blomster med årene, og bli bare finere og finere. Hvis du vil la de få spre seg, planter du dem på steder der de kan få stå i mange år uten å bli gravd opp, som under busker og trær eller i plenen.