Rhododendron er blant våre vakreste busker med enorm blomsterrikdom i hele fargespekteret. De fleste av sortene er også vintergrønne, og har stor prydverdi også utenom den tiden den blomstrer, med sterke blader i mange fargenyanserr.

Alperose – Rhododendronslekten 

Rhododendron er den største vedaktige slekten i planteriket og det finnes alt fra krypende dvergbusker til svære trær på 30 meter. I Norge er de største gjerne 3-4 meter høye. Det er beskrevet over 900 forskjellige ville arter, og de fleste av disse stammer fra fuktige områder i Himalaya, Tibet og sydvestlige deler av Kina. Bare noen få finnes viltvoksende i Europa og Nord-Amerika. Rhododendron er i dag spredt fra hager ved Oslofjorden og Gjøvik til Tromsø og Båtsfjord. Rhododendron er en slekt i lyngfamilien.

Sorter og blomstring

Rhododendron er å få i mange ulike størrelser, helt fra 20 cm høye og til de som kan bli flere meter høye. Svært mange av de foredlede arter og kultivarer er vintergrønne og har fargesterke blomster, men nær sagt alle tenkelige variasjoner forekommer. De fleste steder i Norge vil blomstringen kunne strekke seg fra april til juni, om man dedikerer et bed til ulike variasjoner av Rhododendron.

– Repens hybrid
– Småblada hybrid
– Yakushimanum hybrid
– Williamsianum hybrid
– Storblada hybrid
– Japanasalea
– Asalea – lauvfellande hybrid

Først ut med blomstring er Repens hybrid og enkelte som tilhører de småbladete hybridene. Deretter følger de på i denne rekkefølgen: Resterande småbladete hybrider, yakushimanum- og williamsianum-hybrid og sist japanasalea, løvfellande asalea og de mer kraftige storblomstrete hybridene. Velg gjerne ulike arter hvis du skal lage et Rhododendronbed, da får du lang blomstring i et bed som er vakkert hele sommersesongen!

Lag et surjordsbed med Rhododendron og egnede surjordsplanter

Andre surjordsplanter som passer sammen med Rhododendron er lyng, slik som Andromeda, Erica, Calluna, Daboecia, Gaultheria, Vaccinium, Pieris, hortensia slik som syrinhortensia og hagesortensia, Cornus canadensis, canadaskrubbær, Enkianthus, klokketrollyng, og Acer, japanske lønner. En del stauder, slik som Hosta, kuleprimula, kinasøte, klaseormdrue, astilber, bispelue vil også fungere fint sammen med Rhododendron i surjordsbedene.

Kjøp norske planter!

Norske planteskoler (ja, ordet planteskoler kan virke snodig, men det er det bedrifter som produserer stauder, busker og trær kalles) gjør et omfattende arbeid med å teste ut sorter og nye plantetyper i norsk klima. Noen foredler frem viltvoksende planter i norsk natur, andre prøver ut nye og spennende sorter til assortementet. Ved å kjøpe planter fra norske planteskoler kan du regne med å ha friske, flotte planter som er egnet for klima og miljø der de skal vokse i mange år. Planter som produseres i Norge kan ofte være tilgjengelig gjennom sesongen, og kan bestilles på ditt hagesenter, også når de ikke er «på lager».

Tips for å lykkes

  • Jorden: Bør være sur, med en pH rundt 5. Jorden bør i tillegg være porøs, med god drenering. En kan fint blande inn litt lettere jord på plantestedet om den man har er tung og tett.
  • Gjødsling: En trenger ikke gjødsle når en planter, men fullgjødsel B eller kugjødsel i april/mai. Ikke gjødsle etter juli, da skal planten få avmodnes frem mot vinteren.
  • Plassering: Det viktigste med plasseringen er at den ikke er vindutsatt. En del rhododendron liker skygge, men ikke alle – spør der du kjøpte den. En annen viktig ting er at en sjekker hvor stor planten blir og kalkulerer for dette.
  • Bekjæring: Som regel trenger en ikke å beskjære, men blir det nødvendig tåler den godt skjæring. Dette bør gjøres i april. Ved sterk skjæring vil en miste blomstringen i to år, fordi Rhododendron blomstrer på fjorårets skudd.
  • Planting: Planteklumpen bør alltid dyppes i en bøtte med vann til den er helt gjennomvåt før den plantes.
  • Vanning: Ved god drenering trenger en ikke være redd for å vann for mye. Vann godt i tørre perioder.