Gi boligen din et frodig preg med Peperomia, potteplantene som finnes i så mange farger og former at alle finner en utgave de liker. Bladene hos Peperomia kan være glatte eller rynkete, store, små, runde, smale eller varieerte. Noen arter har mørke årer i bladene, andre har rødlige. Peperomia kalles rotterumpe på norsk, og populariteten er økende.

Rotterumper

Peperomia blir ofte kalt rotterumpe på norsk, og på dansk heter de musehaler. Blomstene hos Peperomia er bittesmå og sitter sammen i hvite, tynne aks som minner om rottehaler. Det er ikke alle artene som danner disse blomsterhalene, men når vi ser blomsteraksene til rynkepeperomia, forstår vi hvorfor den har fått dette navnet.

Dekorativ potteplante med stor variasjon

Den store variasjonen i bladfarge og form gjør dette til en plante for samlere. Striperotterumpe (P. Argyreia) har morsomme sølvaktige blader med mørke årer og kompakt voksemåte. Bladene er nesten runde og gir assosiasjoner til mønstret på vannmeloner, forteller OBP. Fredspeperomia (P obtusifolia) har lysegrønne, stive og blanke blader som kan ha lyse kanter eller være variegerte. En annen art Peperomia det selges mye av her i landet er rynkepepromia (P. Caperata), som har sterkt rynkete, hjerteformede blader som kan være grønne eller dyp vinrøde. Marmorpeperomia (P. columbiana) har mørkegrønne skålformede blader som er har en lysere sølvfarget stripe i midten og er røde under. Hengende arter av Peperomia er blant annet myntpepreromia (P. rotundifolia) med små runde blader, kranspeperomia (P. pereskiifolia), hengepeperomia, (P. scandens), og Peperomia prostrata.

Alle kan lykkes med Peperomia

Peperomia er ikke kresne på hvor de blir plassert. Disse plantene kan stå lyst eller i et skyggefullt hjørne, det finnes arter som vil trives nesten overalt. Pass imidlertid på den intense sommersolen: Bladene kan få stygge flekker og miste fargen hvis planten står i direkte sol om sommeren, tipser OBP. Planter med saftige blader tåler ofte å stå varmt og tørt. Dette gjelder også for Peperomia, som vil ha minimum 12˚C i rommet. De liker seg ikke om det blir for kaldt. Vann regelmessig, men husk at jorden må tørke opp mellom vanningen. Den vanligste grunnen til at Peperomia mistrives er at de får for mye vann. Da vil røttene drukne og planten råtne. Gi halv dose med gjødsel en gang i måneden i sommerhalvåret. Om vinteren trenger du ikke i å gjødsle. Hvis du vil lage flere planter, kan du ta toppstiklinger eller bladstiklinger og sette de i sandblandet jord.