Grønne planter er viktige i alle rom - på kontoret inkludert.

Planter på kontoret

Materialene vi bruker i hus og rom inneholder giftig gasser, som benzen og alkohol.

Stuebambus, Pogonantherum paniceum

I kontorlandskaper er det i tillegg en høyere konsentrasjon av tricloroetylen, på grunn av kopimaskiner og printere. Aceton er en gass som også forverrer inneklimaet.

Bambus

Bambus er den beste planten når det gjelder å tilføre luften fuktighet, spesielt i vinterhalvåret. Den er spesielt effektiv til å absorbere benzen, trikloroetylen og formaldehyd fra luften.

Stell: Vannes rikelig i vekstperioden, men mindre om vinteren. Jorda bør ikke tørke helt ut. Trives i halvsol, 16-24 ºC.

 

Fredslilje

Fredsliljen tilfører luftfuktighet, og renser luften for alkohol, aceton, tricloroetylen, benzen og formaldehyd. Om du kniper av selve blomsterstanden, så vil du beholde det hvite bladet mye lengre.

Stell: Jorden holdes jevnt fuktig i vekstperioden, og litt tørrere om vinteren. Tørk støv av bladene innimellom. Gjødsle regelmessig, men mindre om vinteren. Trives i halvsol til halvskygge, 18-24 ºC.

GrønnrenneChlorophytum cocmsum, grønnrenne

Grønnrenne fjerner formaldehyd fra luften. En lettstelt plante som tåler både sol og skygge. Den tåler også tørr luft, men bør da dusjes. Produserer utløpere, som lett slår rot.

Stell: Jorden bør holdes jevnt fuktig, med opptørking mellom hver vanning. Gjødsles om sommeren, men mindre om vinteren. Om bladspissene blir brune, skyldes det for tørr jord, trekk eller overgjødsling.

Hvordan produsere ren luft?

Da mennesker skulle oppholde seg i et miljø utenfor jordens atmosfære, startet NASA en intensiv forskning på mulighetene for resirkulering av luft og vann. Slik ble det oppdaget at potteplanter kunne rense og fornye luft i forseglet prøvekammer. Med dette som bakteppe ble det gjort mange forsøk på ulike gasser i luften, sammen med ulike planter, og man fant ut at ulike planter har ulik effekt. NASAs planteliste finner du blant annet i denne artikkelen.

Hvor mange planter er nødvendig?

8-10 litt store planter er tilstrekkelig for en leilighet på 90 m2. Eller ca 2-4 planter i et rom på ca 30 m2. Det er imidlertid ikke skadelig med flere!

Bladene må innimellom tørkes av for støv for å kunne fungere effektivt som luftrensere.