Lyst til å pynte litt ekstra på balkongen? Her er noen av sommerens DIY-tips for den fingernemme!

Beplantede terrasser og balkonger er en fin kontrast til et ellers aktivt byliv, og perfekt for å nyte sommeren. Uansett størrelse kan du transformere balkongen eller terrassen til en urban jungel av blomster og planter. Pelargoniaer er lette å ta vare på, og er et perfekt førstevalg når du skal fylle solfylte eller delvis skyggefulle områder. Blomsten kommer i alle farger og former og kan dermed passe inn hvor som helst uansett stil, og vi garanterer glede når du ser den lyse opp omgivelsene dine. Pelargoniaer trives også langt bedre i urbant miljø enn mange andre blomster. Her gir vi deg tips og triks for å skape et moderne planteparadis i byen.

DIY: Retro plantehylle

Denne hylleanretningen er en kreativ måte å kombinere gjenbruk med modernitet, og passer perfekt på terrassen i bygården. I tillegg til å være dekorativ er den også praktisk, det er god plass på hyllene og den kan fungere som romdeler. Vi liker spesielt hyllenes tilpasning til potter; det er skåret hull i flatene som pottene kan plasseres i, som hindrer plantene i å falle ved sterk vind.

For å bygge denne retro innovasjonen av en plantehylle trenger du:

 • En liten stige, gjerne gammel og litt slitt
 • Tre til fire plater, ca. 16 mm tykke
 • Drill
 • Skruer og skrutrekker
 • Stikksag
 • Sandpapir
 • Passer
 • Blyant og linjal
 • Terrakottapotter med pelargoniaer i ulike farger

Du kan få platene ferdig utskåret i riktig størrelse i for eksempel trelasthandler. De burde være litt smalere enn bredden mellom sidebeina så de kan plasseres inn uten å måtte skjære til noe mer. Mål opp 20-30cm lengre plater enn stigens lengde på tvers, så det er plass til pottene.

 1. Mål diameter på pottene og tegn opp sirkler som er 1-2 cm mindre på platene, så pottene ikke sklir gjennom hullene. Når du planlegger pottehullene, bør du ta en estetisk vurdering på hvor pottene skal stå for harmonisk balanse.
 2. Drill hull innenfor sirkelen, så stikksagen kommer inn. Bruk stikksagen til å skjære ut hullene.
 3. Puss de avsagde hullene med sandpapir.
 4. Plasser platene på stigen. Bor små hull på platen der de møter trappene på stigen og forsterk platens balanse med skruer. Vent med å plassere pottene til platene er skrudd fast i stigen.

Unikt design for bybalkongen: Potter med marmoretterligning av neglelakk.

Neglelakk kan enkelt transformere kjedelige hvite potter til noe moderne og egent. Strålende fargerike pelargoniaer i potter med marmoretterligning er garantert å fange blikket til besøkende og lyse opp balkongen. Dette er et prosjekt like enkelt som det er morsomt, og alt du trenger er hvite potter, neglelakk, trepinne for å røre og en stor bolle eller beholder.

 1. Hell neglelakk i valgt farge oppi en bolle med vann.
 2. Rør rundt forsiktig med trepinnen til et spennende mønster dukker opp.
 3. Putt potten under vann så dypt at hele ytterlaget er blitt truffet av neglelakken.
 4. Sett potten til tørk.

Ingen potter blir like, og dermed blir de utrolig vakre stående ved siden av hverandre!

Gjør potteplanten til kunst!

Det er lett å gjøre en pelargonia i potte til noe helt egent, og hobbybutikker tilbyr et enormt utvalg av kreative innfallsvinkler. På bildene her ser du malte pinner fra hagen som gjør pelargonia i terrakottapotte til en unik dekorasjon og original gave å gi på neste hagefest.

Du trenger: en vakker pelargonia, en terrakottapotte, noen greiner fra hagen, tape, akrylmaling, pensler og tusj i ulike farger.

Instruksjoner: For å få klart skille mellom de delene av pinnene som er malt og ikke bør du tape opp de delene av greinene som skal forbli urørte. Så er det bare å male seksjonene uten teip. Når malingen har størknet kan du dekorere de malte områdene med tusj i din valgte stil. Fjern teipen og dytt greinene inn i jorden rund pelargoniaen.

Pelargoniaen som byplante: står imot tørke og hete

De siste årene har hetebølger blitt et velkjent fenomen i sommermånedene. Det er spesielt problematisk i byer. Asfalt og betong tar til seg mye varme, så urbane områder blir dermed ofte varmere enn på landsbygda. Ikke alle planter takler denne varmen, og valg av planter for bybalkongen bør ta til høyde for dette. Det er derfor pelargoniaen er perfekt for byen. Blomsten stammer fra Taffelberg i Sør-Afrika og er dermed vant til varme og tørre perioder. Pelargonia elsker lys, og kan holde ut temporære tørkeperioder uten å ta for mye skade fordi bladene holder godt på vann. Vil du at pelargoniaen skal fortsette å blomstre bør du likevel sørge for å vanne den regelmessig gjennom hetebølgen.