Gjennom pandemien har hjemmet og hagen vært en sikker øy i en usikker tid. Balkongen, gårdsplassen og hagen er egne uteområder du selv står fri til å forme. Uteområder som disse kan fungere som en livline mellom deg og en verden som krever isolasjon. Mennesket trenger slike steder, og et vakkert utformet uteområde vil fungere som en velkommen distraksjon.

Det er derimot en trend som startet før Covid-19 satte verden på hodet. Tidligere var hjemmet og hagen separate entiteter – to ulike soner med klart ulike roller og distinkt divisjon mellom interiørdesign inne og ute. De siste årene har ens uteområder gått over til å bli ansett som et «uterom», ment for avslappelse og utendørs serveringsområde. Som følge har skillet mellom innendørs og utendørs interiørdesign til en viss grad forsvunnet, og design og salg har tilpasset seg deretter. Det er blitt lagt økt betydning på en sømløs overgang mellom inne og ute, og planter spiller en sentral rolle i dette.

Originalt fokuserte trenden på en naturlig progresjon av innendørs stil til utsideområder. Fargetonen på stueveggen skulle fortsette i detaljer frem til hagegjerdet, og møblene ute og inne skulle komplimentere hverandre. Utendørs speil, veggklokker og andre utvendige dekordetaljer har hjulpet husstander med å uttrykke deres egen stil. Gjennom pandemien har derimot kultivasjonen av planter stått i sentrum og bidratt som inspirasjon og håp om fremtiden. Grønne bladplanter og blomster kommer til å være blant de mest populære plantene både inne og ute i begynnelsen av 2021, men hvilke trender vil forme våre plantevalg de neste tolv månedene?

Pelargonia fanger opp fargetrenden

Pantone mener grå og solskinnsgul er 2021s farger. Pelargonium for Europe mener de to representerer et perfekt bakteppe for evig populære pelargoniaer. Enten det er møbeldekor, kjøkkenredskaper eller stuevegger har gråtoner dominert interiør i lang tid. Grått holder seg moderne på tvers av tid med sin underforståtte nøytralitet og har med det fungert i interiør av alle arter. Vi tror derimot grått som dominerende farge i rommet har gått ut på dato. Møter gråtoner pelargoniaer i klare farger av hvit og rosa opplever man straks en optimistisk kontrast som gjør disse klassiske blomstene desto mer strålende.

Solskinnsgul presenterer seg selv som lyst og nærmest rastløst lykkelig. Det er en farge som både varmer og er overaskende lett å kombinere med andre varme toner. Se for deg en vegg malt i gul, og en klar rød pelargonia i terrakottapotte. Følelsen av ferie og frihet tilføres en ensformig tid – en desperat savnet sensasjon.

Ta et dristig valg!

Dagene for lyse, nøytrale nyanser er over. Design- og malebransjer over hele verden rapporterer om en overaskende oppslutning rundt farger så klare og rene at de overvelder. Spesielt klar grønn er blitt en favoritt i uteområder, og alt fra utemøbler til gjerder og dekor kommer i naturinspirerte fargetoner. Grønn symboliserer en naturlig verden, men er ikke den eneste fargen med det budskapet. Møter grønn en fargerik Pelargonia oppstår en balanse av ro og fred. Det fremgår ikke bare i blomsten selv, men forsterkes av dens frodige blader.

Perfeksjon i pastell

Pelargonia er førstevalget om du vil ha vakre, lengelevende blomster i klare toner, men sterke nyanser er ikke det eneste blomsten kommer i. Pelargonias potensiale i pastellfarger vil komme svært hendig til i en annen trend spådd for 2021, nemlig duse nyanser. Ulike pastellfarger kombinert med varme naturtoner vil dominere denne plantesesongen. Hvit, rosa, lilla og syrin er viktige farger for dette årets hage, og pelargoniaer i disse nyansene er lette å få tak i på hagesentre. En pastellfarget pelargonia i en terrakottapotte balanserer perfekt mellom det lette og det naturlige.

Ta med hagen inn

En pelargonia kan overleve inne om den tas godt vare på og får mye sol. De fleste arter trives best ute, men noen engelske pelargonia er utviklet for å trives inne. Den er vakker og rik på farger, og vil lyse opp ethvert rom den plasseres i. Men også denne trenger masse lys, så pass på hvor du setter den!

Plante på budsjett

Gode nyheter for de som ikke har balkong eller terrasse: du kan likevel ta vare på en pelargonia. Blomsten er allsidig, og kan overleve innendørs i lyse områder. En så lysende fargerik blomst er garantert å gi sommerfølelse og oppløftet sinn!Som følge av koronakrisen merker mange på en litt strammere lommebok, og tilsvarende mørkere humør. Å plante blomster er ikke en løsning på dette, men det vil hjelpe. Å føle at du gjør noe aktivt, og å fylle omgivelsene du dag inn og ut går rundt i med lyse farger – det vil ikke redde deg, men det vil få deg til å føle deg lettere. Å plante på budsjett er ikke vanskelig, og vi vil anbefale å satse på pelargoniaen. Den er billig, varer lenge, er lett å ta vare på, og vil med sine sprakende farger hjelpe deg med å se verden litt lysere og holde på håpet gjennom året.