Er du ny i plantegamet og ser etter en vakker plante det er umulig å ødelegge selv for uerfarne? En plante som vil blomstre gjennom sesongen uten store inngrep? En som trives gjennom sommerhete og tørke? Da er pelargonia blomsten for deg!

Pelargonia anbefales både for nybegynnere og erfarne gartnere. Det er en blomst som holder på friske og rene farger på tross av hete og tørke. Så lenge den får nok med lys og litt stell vil pelargonia holde på sin skjønnhet gjennom hele plantesesongen 2021. Vi ved Pelargonium for Europe observert at et enormt antall husstander har plukket opp hagearbeid og plantestell siden covid-19 nedstenginger begynte. Om du tenker på å gjøre det samme, men føler du mangler de nødvendige grønne fingrene, anbefaler vi på det sterkeste å starte med en pelargonia. Uansett om du har hage, terrasse eller liten balkong vil pelargoniaen fungere og blomstre hos deg. Vi presenterer 10 steg for en lykkelig pelargonia!

Velg den riktige pelargoniaen for deg

Pelargonium zonale er perfekt for nybegynnere. Du kjenner dem igjen på den oppreiste og fargerike blomsten, og det tykke laget av blader under. Hagesentre selger dem hver vår og sommer, ofte under navnet Pelargonium zonale. Pelargoniaer med eføylignende blader er utrolig vakre hengende i ampel eller med blader som fosser over kanten på potten. Engelske pelargonia står standhaftig frodig med store blomster som ofte blomstrer tidligere enn zonale. Småblomstrete engelsk pelargonia er mindre enn sine slektninger men svært frodige, noe som gjør dem perfekt for potter og balkongkasser. Du vil også kunne finne pelargoniaer med et enormt spekter ulike dufter, fra rose til sitrus – perfekt for en aromatisk hageopplevelse.

Plant utendørs etter frost

Pelargonia kan blomstre så tidlig som mai, men man må passe nøye på dem så tidlig på året for de trives ikke under frostnetter. Blomster og planter må behandles varsomt uansett art, og overgangen fra en lun tilværelse under varmelamper i hagesentre til hjemmets balkong bør være en gradvis forandring. Vi anbefaler et par ukers overgangstid hvor pelargoniaen bor inne om natten så den får vendt seg naturlig til litt kaldere klima.

Velg riktig jord

Når du planter pelargonia i potte bør du sørge for at den plantes i kvalitetssikret flerbruksjordblanding. Pelargoniaer kan trives i bedd med normal jord, men bør starte opp i en potte med jord laget for begynnende blomstring.

Plant med rikelig plass

Pelargonia vokser raskt om sommeren, men du bør ikke plante dem om for tidlig. Det er viktig at blomsten får herdet seg og blitt vandt til forandret klima før den blir en fast del av hagen. Når du planter om bør du passe på at pelargoniaen har en 20cm radius ledig plass så den har plass til å vokse videre og så bladene får luft. Om bladene har dårlig plass kan det fort komme meldugg.

Plasser pelargonia i solen

Pelargonium stammer fra Sør-Afrika og liker seg best med mye sol. Noen stammer kan klare seg i skyggen, men sjekk hvilken før du kjøper.

Ikke la en side få all sol

Pelargonia vil ikke ta skade av sterkt sollys, men den siden som får mest sol vil naturlig vokse sterkere og raskere enn den skyggefulle siden. Vri potten 180 grader rundt hver uke, så vil blomsten holde seg like vakker på alle sider.

Vann planten med måte

Pelargonia kan takle tørkeperioder, så det går fint om du glemmer å vanne den noen dager. Samtidig bør pelargonia aldri utsettes for uttørket jord, så sørg for regelmessig vanning.

Vit når du bør vanne

Mange vanner midt på dagen, men da fordamper mye av vannet før røttene får tatt det til seg. Vi anbefaler å vanne enten tidlig på dagen eller sent på kvelden så røttene får absorbert vesken. Husk at pelargoniaer har et rikt bladverk som kan sperre for regn, så det er viktig å sjekke at komposten ikke har tørket ut selv i perioder med mye nedbør.

Gi næring i høysesong

Vanlig jordblanding inneholder gjødsel som normalt varer i to til seks uker, men etter det kan jorden forekomme sultne planter som mager. For å holde på pelargonias vekst bør du tilføre jorden flytende gjødsel rundt en gang i måneden. Vi anbefaler å gjøre dette når jorden er våt, da tiltar røttene seg næringsstoffene bedre.

Pelargonia kan blomstre inn i høstmånedene!

Om du tar godt vare på pelargoniaen din kan den blomstre frem til frosten kommer, og om du fjerner døde blomster vil planten bruke ekstra mye energi på å erstatte blomsten med en levende. Dermed kan du ha friske blomster enda lenger!