Få sommerblomster har surfet seg inn i hjertene våre slik Petunia har gjort. Planten er super å bruke i balkongkasser og ampler, og fargevariasjonen er enestående stor.

Enestående fargevariasjon

Blomstene hos petunia er silkemyke og lett trompetformede. Det finnes enormt mange fargekombinasjoner å velge mellom, fra sarte lyse nesten svart. De «svarte» petuniaene vekker oppmerksomhet, og blir ekstra tøffe sammen med blomster i søte, rosa nyanser. Petunia er en av våre mest brukte sommerblomster, og du kan se dem utenfor de fleste hus om sommeren; de passer inn uansett hvilken farge det er på huset og hvilken stil du har i hagen. Tidligere hadde de fleste petunia store, enkle blomster og kompakt vekst. Nå er det sorter med fylte eller små blomster som er ekstra populære. I det siste har det også kommet sorter i mer eksperimentelle farger, som rosa med limefarget kant, og svart med gule striper.

Petunia, Superpetunia, Surfinia og andre navn…

Det store utvalget av farger og hybrider gjør at det finnes mange navn tilknyttet petunia. Siden det er gjort så mange krysningen mellom de opprinnelige artene, er de fleste plantene hybrider. De er i stedet delt inn i grupper etter måten de vokser, og innenfor gruppene finnes det mange serier. På midten av ’90-tallet kom serien Petunia Purple wave™ med lange, hengende greiner, og den ble raskt populær. Serien Surfinia er kanskje den aller mest kjente i dag. Siden navnet Surfinia er så mye brukt, har det feilaktig blitt et samlebegrep på alle storblomstrede petunia. På norsk kalles denne og andre serier med store blomster for superpetunia. Million Bells er også en slik serie innenfor gruppen Calibrachoa (småpetunia på norsk). Uansett og farge –petunia gir deg pasjonert blomstring hele sommeren igjennom.

Årlig blir det produsert nesten 2,5 millioner flotte petunia i norske gartnerier.

Stell av Petunia:

  • Petunia elsker sol, men kan fint stå i halvskygge.
  • Planten klarer noe tørke, men foretrekker jevn vanning
  • Plukk av visne blomster, så ser planten penere ut og det dannes enda flere knopper
  • For å blomstre hele sommeren trenger petunia gjødsel; ha flytende gjødsel i vannet en gang i uken, eller bland inn langtidsvirkende gjødselgranulater i jorden når du planter